Regija
KREATIVNOST U NEZGODNO DOBA

Opaki COVID-19 proboden mačem
Objavljeno 29. rujna, 2020.
Neobična skulptura djelo je Slavena Horvata iz Nuštra, a sada je u kafiću u središtu Vinkovaca

Kreativnost je, posebice u "nezgodna" vremena, gdje se svrstala, nažalost, i epidemija koronavirusa, uvijek dobrodošla i zbog, dakako - pozitive u aktualnim (ne)prilikama.


Jedan takav kreativni uradak privlači pozornost u Vinkovcima, a djelo je ruku "nesvrstanog umjetnika", kako prijatelji običavaju zvati 50-godišnjeg entuzijasta i hobista Slavena Horvata iz Nuštra, a koji je u vrijeme lockdowna na neobičan i šaljiv način odao "zahvalu" koronavirusu... Došao je i dao mi vrijeme da se posvetim projektu restauracije Bube iz 1967. godine.

Trajalo je to već i godinu i pol, a onda sam u tri tjedna, mnogo kraće od očekivanoga, uspio pripremiti karoseriju za lakiranje, kratko kaže taj "bubaš i kombijaš" koji je iz šale odlučio koronavirusu "u čast" napraviti svojevrsni spomenik "za uspješno ozdravljenje 53-godišnje" VW Bube. Posvetio je tome dva-tri sata u svojoj radionici u Nuštru, gdje "stvara i uništava" izvan radnog vremena strojovođe, a izgled omrznutog virusa - kugla iz koje strše batićasti nastavci - nastao je od metalnog opada i automobilskih ventila. Kad se mislilo da je epidemiji kraj, model virusa simbolično je ubijen - proboden mačem, uz nešto crvene boje...

Nažalost, ispalo je da nije kraj. Neobična instalacija je, međutim, kasnije našla mjesto na ulazu na "corona free" terasu jednako tako neobičnog rockabilly bara Hang Loose, u središtu Vinkovaca, gdje je poslužila, opet simbolično - kao držač dezinficijensa! Horvat će reći da je riječ o "zezanciji i nazoviumjetnosti", dok vlasnici spomenutog bara, Ana i Matija Vukoja, kažu da je riječ o "šali i kreativnosti u doba korone", što je i dokaz da se iz svake situacije može izvući i nešto pozitivno!
Sanja Butigan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike