Svijet
ISPRED BIVŠEG SJEDIŠTA CHARLIEJA HEBDOA

Četiri osobe nožem ranjene u Parizu
Objavljeno 26. rujna, 2020.

Četiri su osobe ranjene, od kojih dvije teže, u napadu u Parizu u petak, nedaleko od nekadašnjeg sjedišta satiričkog tjednika Charlie Hebdo, objavio je francuski premijer Jean Castex.

"Težak incident upravo se dogodio u Parizu. Napad nožem počinjen je u 11. arondismanu, ispred bivšeg sjedišta Charlieja Hebdoa, te su ranjene četiri osobe, od kojih su dvije u teškom stanju", rekao je premijer.

Uhićena je osoba koju se sumnjiči da je izvela napad nožem, objavila je policija.

Francuski mediji BFM TV i Le Figaro objavili su da je osumnjičeni uhićen na stubištu operne kuće Paris Bastille.

Ranije je javljeno da su u napadu ozlijeđene četiri osobe, od kojih dvije teško. Vrtićka i školska djeca zadržana su u svojim institucijama u području oko napada, rekao je dužnosnik gradske skupštine. Pet škola u okrugu u kojem je došlo do napada i sve škole u susjednim arondismanima zatvorene su. "Radi se o tisućama djece, od jaslica do srednjih škola. Djeca su na sigurnom", rekao je Ariel Weil, gradski dužnosnik. Lokalne vlasti zatražile su od stanovnika da izbjegavaju to područje u sjeveroističnom dijelu grada. Do napada je došlo tri tjedna nakon što je počeo proces za atentat na redakciju tjednika Charlie Hebdo u siječnju 2015. kada je ubijeno 12 ljudi. Uoči procesa satirički je tjednik odlučio ponovo objaviti karikature proroka Muhameda, zbog kojih je i postao metom džihadista. Nakon toga opet je dobio prijetnje islamističke terorističke mreže Al-Kaide.

Kako prenose mediji, sumnja se da su u napad bile uključene najmanje dvije osobe, pa se za drugom još traga.

Dana 7. siječnja 2015. godine dva naoružana francuska muslimana - braća Chérif i Saïd Kouachi - upala su u pariške urede Charlieja Hebdoa u Rue Nicolas-Appert prije nego što su otvorila vatru na ljude u redakciji. Tadašnji urednik časopisa Stéphane Charbonnier, poznatiji kao Charb, bio je među četiri ugledna crtača koja su ubijena.

Sigurnosne snage na kraju su ubile naoružane snage nakon duge potrage. Na suđenju koje je počelo prije tri tjedna sudi se sudionicima. H
Do napada je došlo tri tjedna nakon što je počeo proces za atentat na redakciju tjednika Charlie Hebdo
Najčitanije iz rubrike