Svijet
UNATOČ PROTIVLJENJU NEKIH REPUBLIKANACA

Američki Zastupnički dom izglasao 95 milijardi dolara pomoći Ukrajini i Izraelu
Objavljeno 20. travnja, 2024.

Zastupnički dom američkog Kongresa u subotu je uz većinsku dvostranačku podršku izglasao 95 milijardi dolara vrijedan paket sigurnosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, unatoč žestokom protivljenju nekih republikanaca.

Paket od četiri zakona sada ide u Senat, koji je pod većinskom kontrolom demokrata i koji je sličnu mjeru izglaso prije više od dva mjeseca.

Senat bi o njemu trebao glasati idući tjedan i potom ga poslati predsjedniku Joeu Bidenu na potpis.

Desetak demokratskih zastupnika zamahalo je ukrajinskim zastavicama kad je postalo evidentno da će paket biti usvojen. Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson je upozorio zastupnike da je to "neprimjereno ponašanje":

Johnson je ovog tjedna odlučio ignorirati prijetnje da će ga smijeniti tvrdolinijaši iz njegove stranke i na dnevni red doma u kojem republikanci imaju većinu od 218 prema 213 demokrata stavio glasanje o mjeri koja uključuje 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu koja se dvije godine suočava s ruskom invazijom. U taj su iznos uključene 23 milijarde dolara za obnavljanje zaliha američkog oružja.

Paket sadrži i pomoć za Izrael, Tajvan te saveznike u indo-pacifičkoj regiji kao i druge mjere poput sankcija, de facto zabranu društvene mreže TikTok, koja je u kineskom vlasništvu, i potencijalni transfer zaplijenjene ruske imovine Ukrajini.

Uz 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu, zakon predviđa 26 milijardi za Izrael, uključujući 9,1 milijardu za humanitarne potrebe te 8,12 milijardi za Indo-Pacifik. H

Možda ste propustili...

GRADONAČELNIK ODESE GENNADY TRUKHANOV:

U ruskom napadu na Odesu poginule tri osobe

NASTAVAK JAČANJA OTPORNOSTI PROTIV TAKVIH NAPADA

NATO: Ruski hibridni napadi na Europu se intenziviraju

"POREMEĆAJ U SUSTAVU"

Veliki dio Kenije bez struje

Najčitanije iz rubrike