Svijet
RASPRAVA U VIJEĆU SIGURNOSTI

Potpora Zapada Schmidtu, Rusija branila RS i Dodika
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Neki pokušavaju spriječiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je na poštovanje Daytonskog sporazuma i očuvanje mira i stabilnosti u BiH, pri čemu su SAD i druge zapadne države dali jasnu potporu visokom predstavniku Christianu Schmidtu, a ruski veleposlanik zastupao je politiku Republike Srpske.

Izvanredna rasprava sazvana je na zahtjev Rusije kako bi se srpskoj članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović omogućilo da pred tim tijelom iznese stajališta političara iz RS-a, koji pokušavaju na svaki način spriječiti usvajanje rezolucije na Općoj skupštini UN-a o genocidu u Srebrenici. Bio je to povod veleposlaniku BiH pri UN-u Zlatku Lagumdžiji da na sjednici upozori kako je riječ o manipulaciji pod ruskim sponzorstvom jer su zaobiđena druga dva člana Predsjedništva BiH. Cvijanović, koja je bez suglasnosti Predsjedništva govorila u online formatu, od Vijeća sigurnosti zatražila je da osudi kršenja Daytonskog sporazuma, ali je ustvrdila kako je već godinama na djelu njegova revizija, kojom se pokušava napraviti centralizirana država. "RS ne krši međunarodno pravo i ustav, zagovara poštovanje Daytonskog sporazuma, koji najveći dio ovlasti daje entitetima", rekla je Cvijanović.

- BiH može funkcionirati samo bez preglasavanja konstitutivnih naroda. Za sve probleme u BiH krivi su Bošnjaci jer pokušavaju napraviti unitarnu državu - kaže. Bošnjačke je dužnosnike optužila da prijete ratom i zazivaju sukobe, BiH opisala kao "utočište džihadista", a Christiana Schmidta kao "kolonijalnog predstavnika" koji ometa napredak BiH. Posebice se obrušila na najavu donošenja rezolucije u općoj skupštini UN-a kojom bi se ustanovio Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Iako su predlagatelji rezolucije Njemačka i Ruanda, kaže da će zato tražiti smjenu Lagumdžije.

Veleposlanik SAD-a Robert Wood upozorio je na opasnost od etnonacionalizma u BiH i dao jasnu potporu Schmidtu. Prozvao je Dodika zbog nijekanja genocida u Srebrenici, upozoravajući kako čelnik bosanskih Srba redovito prijeti secesijom, a time i miru u regiji. "Činjenica je da je genocid počinjen u Srebrenici, i to je utvrđeno presudama međunarodnih sudova", ističe Wood, a slično su reagirali britanski predstavnik Fergus Eckersley i predstavnica Francuske.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja jedini je podržao Cvijanović i inzistirao na tvrdnji da se Dayton grubo krši, pa BiH nema status neovisne i suverene države. Krivnju je prebacio na Zapad i na Schmidta, kojega je nazvao "samoproglašenim bosanskim autokratom". Kineski predstavnik Geng Shuang iskazao je protivljenje Kine "nametanju rješenja i sankcija" u BiH, a genocid u Srebrenici nazvao je "masakrom". Kina nije spremna poduprijeti rezoluciju o kojoj nema konsenzusa.

Predstavnici ostalih deset država, članica Vijeća sigurnosti, pozvali su na striktno poštovanje Daytonskog sporazuma te jačanje stabilnosti BiH.

Igor Bošnjak
SCHMIDT ODBACIO TVRDNJE CVIJANOVIĆ
Schmidt je odbacio sve tvrdnje Cvijanović i podsjetio Vijeće sigurnosti na svoj mandat po kojemu ima ovlasti nadzirati poštovanje Daytonskog sporazuma, a političarima iz RS-a predbacio je da su oni ti koji poštuju pravni okvir i zakone države u kojoj žive. “Postoje prijetnje za mirovni sporazum. Predsjednik RS-a Milorad Dodik i drugi dužnosnici iz RS-a često napadaju Dayton zapaljivom retorikom kada govore o raspadu države i odvajanju RS-a od BiH”, kazao je. Postojeće napetosti u zemlji potiče upravo takva retorika iako one srećom do sada nisu prerasle u nasilje, upozorio je. Osudio je pojave povijesnog revizionizma i nijekanja genocida, podsjećajući kako je koristio svoje ovlasti da bi onemogućio sudjelovanje na izborima osobama osuđenima za ratne zločine. “Do finalne faze europskih integracija daytonska pravila moraju ostati na snazi i biti poštovana, uključujući tu suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali i suradnju s Uredom visokog predstavnika (OHR)”, kaže Schmidt.

Možda ste propustili...

AMERIČKOG DRŽAVLJANINA RUSKI SUD ZADRŽAO U PRITVORU NA 10 DANA

Pritvoren zbog psovanja

Najčitanije iz rubrike