Svijet
POJAČANA POTPORA BIH

Mjesto zapadnog Balkana u NATO-u
Objavljeno 27. travnja, 2024.
Budućnost zapadnog Balkana je u NATO-u, koji je nakon ruske agresije na Ukrajinu pojačao svoje angažiranje u Bosni i Hercegovini, navedeno je na prvom Sigurnosnom forumu, koji se održava u Mostaru. Poručeno je kako su institucije te zemlje sposobne spriječiti sigurnosnu eskalaciju. Zagreb Security Forum i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara organizirali su prvi Mostar Security Forum, na kojemu je sudjelovala i američka brigadna generalica Pamela McGaha, koja je na čelu stožera NATO-a u Sarajevu. Pozdravila je održavanje prvog mostarskog Sigurnosnog foruma navodeći da su ti događaji ključni "kako bi se pomoglo izgraditi daleko otpornija društva". Upozorila je na iskušenja s kojima je suočena i BiH zbog ruske agresije na Ukrajinu. "Bosna i Hercegovina nije imuna na izazove poput cyber napada, dezinformacija, ekonomskog pritiska. Zato napose nakon brutalne invazije Rusije na Ukrajinu NATO i njegovi saveznici pojačavaju potporu BiH", rekla je McGaha.

Voditelj Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap, koji je i čelnik Zagreb Security Foruma, ocijenio je iznimno važnim da BiH nastavi napredovati prema NATO-u, smatrajući da bi to bio ključan doprinos njezinoj stabilnosti, sigurnosti i miru. "Bosna i Hercegovina treba raditi da se integrira u NATO. Nadam se da će se BiH osvijestiti u dogledno vrijeme kako sigurnost i stabilnost nemaju cijene", istaknuo je. Čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović na upit je novinara odbacio mogućnost izbijanja sukoba i novoga rata u BiH.

“Siguran sam da smo u stanju pratiti proces da preko institucija čuvamo Bosnu i Herecegovinu od takvih utjecaja”, rekao je Čović. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike