Svijet
SRUŠEN BOMBARDER Tu-22M3

Britansko ministarstvo: Rusija vjerojatno izgubila 100 borbenih zrakoplova
Objavljeno 20. travnja, 2024.

Ruski strateški bombarder vjerojatno su oborile ukrajinske zračne snage, prema procjeni britanskog Ministarstva obrane objavljenoj na platformi X u subotu, koje je to nazvalo "prvim primjerom strateškog bombardera oborenog od strane ukrajinskih protuzračnih obrambenih sustava."

"Vrlo je vjerojatno da je Rusija do danas pretrpjela gubitak najmanje 100 borbenih zrakoplova", reklo je ministarstvo.

Ruske zračne snage izgubile su u petak jedan od svojih nadzvučnih bombardera Tupoljev Tu-22M3.

Dok je rusko Ministarstvo obrane objavilo da je došlo do pada zrakoplova vjerojatno zbog tehničkih problema, Ukrajina je ustvrdila da je oboren.

Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk rekao je da je ovo prvi put da je takva letjelica uspješno oborena projektilom.


Rusko ministarstvo obrane otvara centar za razvoj dronova


Rusko ministarstvo obrane će osnovati centar za istraživanje i proizvodnju bespilotnih letjelica i "robotskih kompleksa", rekao je u subotu ministar obrane Sergej Šojgu.

Šojgu je pregledavao strelište za testiranje vatrenog oružja i dronova u moskovskom vojnom distriktu, objavilo je ministarstvo obrane.

Sukob u Ukrajini obilježen je primjenom dronova u dosad neviđenim razmjerima, pri čemu se tisuće bespilotnih letjelica koristilo kako bi se pratilo neprijateljske snage, navodilo topništvo i bombardiralo ciljeve.

Sićušan i jeftin FPV (first-person view) dron, čiji operatori ili piloti imaju pregled situacije na bojištu iz prve ruke zahvaljujući kameri na letjelici, pokazao se kao jedno od najmoćnijih oružja u ovom ratu, gdje su konvencionalni ratni zrakoplovi relativno rijetki zbog guste koncentracije sustava protuzračne obrane u blizini bojišnice.

Šojguu su na strelištu predstavljena oružja namijenjena za borbu protiv takvih dronova kao i borbena bespilotna letjelica za postavljanje mina.

 

Ruski ratni reporter poginuo u ukrajinskom napadu dronovima


Ruski ratni izvjestitelj Semjon Eremin, koji je radio za ruski dnevni list Izvestija, ubijen je u petak u ukrajinskom napadu bespilotnim letjelicama u jugoistočnoj Ukrajini, objavio je dnevnik.

Novine su rekle da je 42-godišnji Eremin podlegao ranama koje je zadobio u ukrajinskom napadu dronom dok se vraćao od ruske jedinice u Zaporiškoj oblasti, gdje je bio na terenu.

"Semjon Eremin, ratni reporter Izvestije, ubijen je 19. travnja tijekom napada ukrajinskih FPV dronova u smjeru Zaporižje, kamo je otišao kako bi snimio izvještaj", rekao je list.

Njegova posljednja reportaža bila je o ruskoj strani rata bespilotnih letjelica, prema Izvestiji.

Ukrajina nije odmah komentirala događaj.

Izvestija je rekla da je Eremin slao izvješća iz mnogih žestokih bitaka u istočnim dijelovima Ukrajine tijekom 25 mjeseci dugog rata, uključujući bitku za Mariupolj, koji su ruske snage opsjedale gotovo tri mjeseca 2022.

Izvještavao je i iz Marjinke i Vuhledara, gradova koji su bili poprište višemjesečnih teških borbi.

Intenzivni sukobi s topništvom i bespilotnim letjelicama, ali i restrikcije za novinare s obje strane uzduž 1000 kilometara duge bojišnice, rat u Ukrajini su učinili veoma opasnim i teškim za rad novinara.

Najmanje 15 novinara je ubijeno u ratu u Ukrajinu otkako je započela ruska invazija u veljači 2022., prema neprofitnoj organizaciji Committee to Protect Journalists koja se zalaže za slobodu medija u svijetu. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike