Svijet
SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u New Yorku stalne članice Ujedinjenih naroda (UN) da odbace predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čije se usvajanje očekuje u svibnju.

Vučić je na prijmu koji priređuje Stalna misija Srbije pri UN-u za stalne predstavnike država članica UN-a ocijenio da ne samo što ta rezolucija neće dovesti do mira i izliječiti rane iz prošlosti nego će i produbiti jaz te dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu. "Tražimo da se ta rezolucija povuče, a ako ne, da glasaju protiv", rekao je, kazavši da se nacrt rezolucije pripremao šest mjeseci "u tajnosti", da nitko u Srbiji nije informiran. Vučić dodaje da je rezolucija pripremana i uz potpuno ignoriranje i protivljenje legitimnih predstavnika Srba u BiH, institucija te zemlje, njezina ustava i zakona, te da je podijelila narode u BiH. Tvrdi da Srbija dosljedno osuđuje "strašne zločine u Srebrenici" i da su to učinila i dva predsjednika Srbije - prije Boris Tadić i on, posjetivši Srebrenicu i odajući počast žrtvama, a 2010. Skupština Srbije usvojila je deklaraciju kojom osuđuje taj zločin.

Vučić drži da je nacrt rezolucije usmjeren na odgovornost samo jedne strane. SAD je u subotu poručio Srbiji da je “nužno suočavanje s istinom”, u čemu će joj partnerski pomoći. Delegacija Europske unije u Sarajevu prije dva dana objavila je kako odlučno odbacuje pokušaje nijekanja genocida u Srebrenici i traži od političara u BiH da to prestanu činiti. Reagirajući na postupke političara i vlasti u Republici Srpskoj, koji su ovog tjedna pojačali osporavanje tog genocida, kao i broj bošnjačkih žrtava, njih više od 8000, koje su 1995. ubili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, Delegacija EU-a je istaknula kako osuđuje ponovljeno nijekanje povijesnih činjenica, utvrđenih u međunarodnim sudskim procesima. Vučić je prethodno na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o izvješću misije UNMIK-a o Kosovu rekao da se nastavlja progon i etničko čišćenje Srba, a predsjednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je međunarodne dužnosnike tamo da utvrde što je istina. Za tvrdnje o navodnom progonu Srba kaže da su “lažne, neutemeljene i politički motivirane”. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike