Osijek
UNAPRJEĐIVANJE ŽELJEZNIČKOG PROMETA

Vlak studentima plaćat će Županija
Objavljeno 22. rujna, 2020.
Noćni se vlak iz Osijeka prema Zagrebu, do Koprivnice, ne ukida, dapače uvodi se nagibni tzv. studentski vlak iz Osijeka za Zagreb i obratno, a od 1. siječnja 2021., nakon što je prijašnjih godina sufinancirala dio, Osječko-baranjska županija u cijelosti će financirati prijevoz studenata vlakom neovisno o mjestu gdje studiraju ako imaju prebivalište na području Osječko-baranjske županije.

Glavni su to zaključci radnoga sastanka župana Ivana Anušića sa Željkom Ukićem, predsjednikom Uprave HŽ-a Putnički prijevoz, i Marijem Madunićem, pomoćnikom ministra mora, prometa i infrastrukture.

- Cilj je sastanka unaprjeđivanje i revitalizacija željezničkog putničkog prijevoza na području Slavonije, sve s ciljem što kvalitetnijeg povezivanja Osijeka i Zagreba. Tako noćni vlak neće biti ukinut ni u ovom ni u idućem voznom redu. Podsjećam i da smo u veljači ove godine uveli četiri linije prema Slavonskom Brodu, namijenjene povezivanju toga grada s Osijekom. To je pokazatelj da mi ne želimo izolirati, nego unaprijediti Slavoniju i to želimo činiti i nadalje - rekao je predsjednik Uprave HŽ-a Ukić, dodavši da je vrijeme vožnje na relaciji Osijek - Zagreb ispod četiri sata, a dnevni brzi vlak na istoj relaciji vozi pet sati.

Ukić je također naglasio da HŽ Putnički prijevoz namjerava unaprijediti i kvalitetu prijevoza u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Do 15. listopada, rekao je, u planu je uvođenje niskopodnog vlaka koji će povezivati Osijek i Vinkovce, a u sklopu dnevnog prometa i Vukovar te Županju. Potrebno je, rekao je predsjednik Uprave HŽ-a Putničkog prijevoza, osigurati što bolju željeznicu u svim dijelovima Hrvatske, pa tako i u Slavoniji.

Pomoćnik ministra Mandarić potvrdio je da je nakon autocesta na području Hrvatske došlo vrijeme za ulaganje u željezničke pruge, pa je Ministarstvo krenulo u razgovore sa svim jedinicama lokalne samouprave radi unaprjeđivanja voznih redova i linija.

Na upit što je s obnovom željezničkoga kolodvora u Osijeku, župan Anušić potvrdio je da je nakon raspisivanja natječaja i odabira izvođača jedan sudionik uložio žalbu. Do završetka procedure žalbe, rekao je, nije moguće započeti planirane radove, dodavši kako smatra da će se žalba riješiti do kraja godine. M. Mihelić
Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike