Zdravlje
SAVJET SEZONSKE NAMIRNICE

Zlatna košarica zdravlja je mirisna, sočna, neodoljiva
Objavljeno 14. rujna, 2020.
Uuživajte u svakodnevnom voću i povrću koje ponekad neopravdano podcjenjujemo

Kasno ljeto i početak jeseni vrijeme je obilja u kojemu nam priroda nudi raznovrsno voće i povrće dozrelo uz pomoć toploga ljetnog sunca.

Pravi je trenutak da se pripremite za zimu i svoj organizam okrijepite mnoštvom voća i povrća koje je ‘u punoj snazi‘ i snagu će dati i vama da vedri, čili i veseli uživate u dugim zimskim danima i dočekate proljeće. Napunite svoju košaricu zlatnim jesenskim plodovima.

Kupus nije osobito hranjivo povrće, no zato sadrži znatne količine fosfora, kalcija, kalija i sumpora, željeza, bakra, cinka i magnezija te brojne vitamine. Svi ti elementi čine kupus hranom s mnoštvom dobrih svojstava, ali samo ako se uzima u sirovu stanju. Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pjevači prije izlaska na pozornicu popiju šalicu nesoljene juhe od kupusa u koju je umiješano jedno žumance, izvanredan je za obloge i liječenje želuca. Jeftina i zdrava salata pravi je dar organizmu.

Novija istraživanja pokazuju da kukuruz konzerviranjem ne gubi na svojoj vrijednosti, upravo suprotno. Postupak zagrijavanja pri konzerviranju slatkog kukuruza povećava ukupnu antioksidativnu aktivnost i razinu fenola. U Europi se, pa tako i kod nas, kukuruzna zrna upotrebljavaju za pripremu raznih maneštri te u kombinaciji s raznim povrćem u salatama i varivima. No, više su u uporabi proizvodi od kukuruza u obliku kukuruzne krupice i kukuruznog brašna, dok ljubitelji zdravog obroka konzumiraju i kukuruzne pahuljice.

Gljive su bogate bjelančevinama i vrlo su hranjive. Prema hranjivosti bliže su zelenom povrću nego mesu. Gljive su i vrlo aromatične, a upotrebljavaju se svježe, sušene, ukiseljene, pečene, pirjane, u umacima, s tjesteninom, rižom, povrćem, ili s mesom… Mogu se marinirati, konzervirati ili zamrznuti. Prije zamrzavanja potrebno ih je blanširati, a kod primjene ih ne treba odmrzavati. Kralj gljiva svakako je vrganj, najpoznatija jestiva šumska gljiva, a poseban je po tome što mu meso ne potamni kada ga se razreže. Lisičice, ili lisičarke, također su vrlo omiljene u našim krajevima. Meso im je debelo, vlaknasto, žilavo, ugodna mirisa, a okus slabo papren. Lisičicu prilikom pripreme jela treba dulje kuhati, jer joj je meso tvrdo. Bogat je izvor vitamina A i C.

U hrvatskom jeziku nar nazivaju i šipak, ili mogranj. Unutar ploda tvrde kore (usplođa) kriju se sjemenke okružene sočnim mesom karakteristične crvene do crveno-ljubičaste boje, slatko-kiselo-trpkog okusa koji osvježava i gasi žeđ. Upravo je to glavni razlog njegove planetarne popularnosti. Svježe iscijeđeni sok iznimno je bogat vitaminom C te pantotenskom kiselinom. Jedite ga što više.

Poriluk je najbliži rođak luka i češnjaka, ali mu je okus mnogo blaži i nije ljut. Može se pripremiti na stotine različitih načina. Vrijedan je jer čisti želudac i crijeva od bakterija i gljivica koji su uzročnici raznih tegoba, izvrsno održava probavu, održava zdrava crijeva te je izvrsna preventivna namirnica protiv svih želučanih tegoba, pomaže kod tegoba sa žilama, pomaže rast novog mladog vezivnog tkiva, održava elastičnost stijenki žila, proizvodnju hormona. Preporuča se u programima prehrane prilikom smanjenja tjelesne težine radi niskokalorične vrijednosti.

Svako malo zrno graha sadrži moćnu i jedinstvenu kombinaciju bjelančevina, vlakana, vitamina i minerala. Osebujan je izvor vlakana, a na taj način poboljšava probavu i dokazano suzbija rak debelog crijeva te sadrži značajne količine željeza. Grah također smanjuje rizik od srčanih bolesti za 82 posto. Iznimno je bogat mineralima, osobito bakrom, željezom, fosforom i manganom.

Homer je krušku okarakterizirao kao "dar bogova", a u doba francuskog kralja Luja XIV. kruške su bile simbol luksuza. Prirodan su i i brz izvor energije, jer sadrže značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađeg prirodnog šećera, a istovremeno i ekonomično pakiranje vitamina B skupine koji pomažu organizmu da se nosi sa stresom i hrane živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata.

Jabuka koja je, kako mnogi vjeruju, na naš jelovnik stigla ravno iz raja, nije samo simbol grijeha, požude i ljubavi, nego i vječne mladosti. Jabuka je dokazano zdrava namirnica, pa pojedemo li dvije jabuke dnevno, učinili smo mnogo za očuvanje vlastita zdravlja.
Jasminka Knežević
Savjet
sezonske namirnice
Gljive su i vrlo aromatične, a upotrebljavaju se svježe, sušene, ukiseljene, pečene, pirjane
Bundeva puna beta-karotena
Boja mesa i kore bundeve sugerira da je riječ o povrću bogatom beta-karotenom. Riječ je o antioksidansu koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, čuva zdravlje očiju i jača imunitet. Osnaživanju organizma pomoći će i vitamini C, E i K, koji se također nalazi u ovom povrću, te kalij, kalcij i željezo. Odlično se slaže sa začinima poput muškatnog oraščića, cimeta, majčine dušice...
Grožđe za dobro zdravlje
Jedan od razloga zašto je grožđe dobro za vaše zdravlje je zbog različitih minerala koje tijelo može dobiti iz tih plodova. Najznačajnije minerali prisutni u grožđu su mangan i kalij. Neophodni su za održavanje dobrog zdravlja, smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i djeluju na imunitet.Ostali minerali koji se nalaze u grožđu su bakar, cink, kalcij, fosfor, željezo i selen.
Cikla pospješuje cirkulaciju
Sok od cikle pomaže sportašima pri teškim naporima, pri slabokrvnosti kod djece i odraslih te pospješuje cirkulaciju krvi u žilama. Cikla također smanjuje rizik od gojaznosti kod djece, dijebetesa i srčanih bolesti. Pomaže djeci kod zatvora i regulira zdravi probavni trakt. Najbolje je da ju skuhate, lagano začinite i poslužite kao salatu nasjeckanu na kockice ili kao osvježavajući sok.
Najčitanije iz rubrike