Osijek
GRAD ZAVRŠIO OBNOVU DVIJU BICIKLISTIČKIH STAZA UKUPNE DULJINE 3,61 KILOMETAR

Na Biljskoj se rasvjeta pali prolaskom bicikla
Objavljeno 11. rujna, 2020.
Biciklističke su staze u ingerenciji Grada Osijeka do Tenje i dijelom prema Bilju završene. Objavili su to na završnoj konferenciji dogradonačelnica Žana Gamoš i Srećko Kukić, viši savjetnik, specijalist za pripremu i provedbu razvojnih projekata Upravnog odjela za programe EU-a.

Ukupno je u okviru projekta "Biciklističke staze grada Osijeka - Biljska cesta i Tenjska cesta" kroz ITU urbane aglomeracije Osijek rekonstruiran 3,61 kilometar staza.

Dva su kilometra, kaže Kukić, rekonstruirana od Osijeka prema Tenji, a 1,61 kilometar od cestovnog mosta do administrativne granice Osijeka i Bilja.

- Specifičnost dijela staze prema Bilju novopostavljena je rasvjeta sa senzorima, koja će se aktivirati nailaskom biciklista kako ne bi svijetlila kada prometa nema. Ta je staza proširena na četiri metra kako bi se njome mogli kretati i pješaci i biciklisti u oba smjera, svatko u svom traku. Postavljeni su metalni odbojnici uz dionicu sjeverno od benzinske crpke - kazao je Srećko Kukić.

- Vrijednost projekta je 3,9 milijuna kuna, sufinanciranje iz EU-a je 3,271 milijun kuna. Dionica na Biljskoj cesti svojim se južnim krajem uklapa u postojeću biciklističku mrežu grada Osijeka. Ove smo projekte pokrenuli kako bismo građanima omogućili sigurniju vožnju - kazala je na završenoj dionici na Biljskoj jučer Žana Gamoš.

Biciklisti su dužni preko pružnog prijelaza prometovati isključivo kao pješaci, gurajući bicikl.

Cilj intervencije bio je prilagodba postojeće biciklističke infrastrukture zakonskim zahtjevima, kako bi se povećala sigurnost biciklista na dionici Osijek - Bilje i omogućila fleksibilna veza s linijama javnog prijevoza u Osijeku. Isto je i sa stazom do Tenje. D. Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike