Osijek
TRŽNICE U GORNJEM I DONJEM GRADU

Petak je popularan dan za kupnju kao i subota
Objavljeno 4. srpnja, 2020.
Malo je bilo problema u početku, kad smo se tek vratili na tržnicu, ali sad je prodaja dobra, ocjenjuje Petar Zolota

Izvješće s dviju osječkih tržnica započet ćemo s malo crnoga humora. Naime, prodavači zadovoljno trljaju ruke što je petak, kažu, u vrijeme koronavirusa postao za njih jednako značajan dan za prodaju kao i inače najposjećenija subota. Naime, upravo su subotnje gužve razlog što kupaca ima jednako oba spomenuta dana, a ovoga petka kupcima nije smetala ni to što je kiša tijekom prijepodneva padala nekoliko puta.

- Raduje me što je kupaca sad više petkom i zadovoljan sam prodajom. Malo je bilo problema u početku kad smo se tek vratili na tržnicu nakon zatvaranja zbog koronavirusa, ali sad je prodaja uobičajeno dobra - ocjenjuje Petar Zolota, vlasnik istoimenog OPG-a, najpoznatiji po odličnoj salati. Prodaje i rajčicu te začinsku papriku i kaže kako kupaca ne nedostaje, a vjeruje i da neće. Naime, mišljenja je da većina građana neće ići na more pa će dolaziti na tržnicu.

Silva Erceg iz Tvrđavice kaže kako je prošle godine u ovo vrijeme ipak bilo puno više kupaca. Vjeruje da mnogi strahuju zbog epidemije, što se održava i na prodaju. Ipak, njezini kupci dobro znaju da ona prodaje isključivo proizvode iz vlastitog vrta i nada se da se neće ponovno dogoditi lockdown. Nada se tome i Natalija Bajus, koja kaže kako je iz Laslova došla samo zbog dva aranžmana za groblje. Na goronjogradskoj su, prema njezinu mišljenju, oni najjeftiniji i najkvalitetniji, no smatra da bi cijene voća i povrća mogle biti niže.

Jednako kao i prethodni sugovornici iz Gornjega, tako su zadovoljni i kupci i prodavači koje smo zatekli u Donjem gradu. Prodavač Mirko Nikšić kaže kako je poznat na objema tržnicama i s nestrpljenjem čeka subotu, kad će kupaca, smatra, biti i više jer je većini neradni dan.

- Meni odgovara i ovaj raspored klupa, ali i onaj kad ih je bilo manje zbog korone. Moji me kupci nađu bilo gdje, jer vole moje domaće proizvode - pohvalio se Nikšić.

Marija Mihelić
Barometar cijena povrća i voća
Koliko je različitih vrsta povrća i voća, toliko je i različitih cijena. Uvjerili smo se u to na obje tržnice, uz naglasak da nema velike razlike između cijena na tim dvjema tržnicama. Jeftiniji, odnosno skuplji proizvodi dostupni su na obje, a neki kupci smatraju da bi cijene trebale biti puno niže. - Nikada nije skupo onome koji prodaje robu, no smatram da su cijene izuzetno visoke – kaže Natalija Bajus, a da su cijene više nego što su bile prošle godine ističe i umirovljenik Jozo Roso kojega smo zatekli na tržnici u Donjem gradu. - Čini mi se da su cijene skočile i za 30-ak posto. Samo pojedinci drže iste cijene, recimo prodavač kod kojega kupujem salatu. Bila je prošle godine pet kuna glavica i sad je cijena ista - zaključuje Roso.Na gornjogradskoj je tržnici kilogram rajčice uglavnom deset kuna, koliko stoji i kilogram kelja. Mladi krumpir prodaje se za osam kuna za kilogram, a mahune stoje 20 kuna. Paprika na komad je od kunu do kunu i pol, a koraba od tri do pet kuna. Vezice mrkve prodaju se po pet i sedam kuna, a peršina po deset. U Donjem gradu situacija je slična, no izbor je, zamijetili smo, ipak manji. Kilogram mrkve je deset kuna, paprika na komad od 1,20 kuna do 2,50, a kilogram rajčice stoji 12 kuna. Mladi krumpir prodaje se za šest, luk za sedam kuna, a kilogram tikvica stoji osam kuna. Voća je također u izobilju, posebice onog sezonskog. Kilogram trešanja stoji 30, bresaka, nektarina i marelica 15 te krušaka deset kuna. Lubenice se trenutno nude za pet kuna, a dinje za osam kuna kilogram.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike