Osijek
POTPISANI UGOVORI

Domovima zdravlja oprema
vrijedna 12,6 milijuna kuna
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Domovi zdravlja objedinjuju se zbog učinkovitijeg upravljanja sustavom i ušteda

Domovi zdravlja Osječko-baranjske županije dobili su novu opremu kako bi liječnici mogli obavljati pretrage u ambulantama primarne i specijalističke skrbi. Vrijedna je, kazao je župan Ivan Anušić na potpisivanju ugovora u četvrtak, 12,6 milijuna kuna. Oprema je namijenjena domovima zdravlja u Osijeku, Đakovu, Našicama, Belom Manastiru, Valpovu i Donjem Miholjcu.

- Riječ je o opremi iz projekta dostupnije primarne zdravstvene zaštite koji ovako privodimo na neki način i kraju. Potpisali smo ugovore za opremu vrijednu više od 12 milijuna kuna, a ukupna je vrijednost projekta 26 milijuna kuna. Razlika je do tog iznosa do sada uložena kroz radove, četiri dizala za osobe s invaliditetom, kroz uređenje i proširenja domova zdravlja i ambulanti, posebice u Belom Manastiru i Đakovu. Sada i opremamo te iste ambulante i ambulante koncesionara koji rade u našim domovima zdravlja. Riječ je opremi koja će služiti za dijagnostiku i terapiju - kazao je Anušić.

Kako je i najavljeno, objedinjuju se domovi zdravlja zbog učinkovitijeg upravljanja sustavom i zbog ušteda koje se procjenjuju u rasponu od četiri do šest milijuna kuna godišnje.

- Spajamo domove zdravlja koji su, zbog odluke jednog bivšeg ministra zdravstva, stavljeni u ne tako kvalitetan položaj kakav je bilo prije toga. Dio je liječnika bio otišao iz domova zdravlja u privatne koncesije i gubili smo prihode, u nekim domovima zdravlja više, a u nekima manje. Objedinjavanjem pod jedinstvenim nazivom Domovi zdravlja Osječko-baranjske županije mijenja se nešto u ovom trenutku primarno, a to je ušteda i racionalno korištenje na rashodnoj strani. Točnije, nećemo više imati šest ravnatelja, ni šest službenih vozila, ni šest upravnih vijeća, ni šest posebnih upravnih odjela unutar sustava domova zdravlja koji vode javnu nabavu i tako dalje. Znači, govorimo o klasičnoj uštedi, ali i o povećanju kvalitete usluge. Ni jedan se dom zdravlja ne zatvara, čak se kvalitetnije opremaju, imat će kvalitetniju uslugu po uzoru na sve županije u Hrvatskoj koje su to već davno napravile - pojasnio je župan.

"Ne osniva se nova institucija, već se postojeće pripajaju Domu zdravlja Osijek pod novim imenom. Za pacijente se ništa ne mijenja", kaže Mato Lukić, koji će biti na čelu Domova zdravlja Osječko-baranjske županije.

Osječki Dom zdravlja dobio je uređaje za pedijatriju, ginekologiju te druge uređaje za ambulante koncesionara.

Darko Pejić
racionalnost
GODIŠNJE ĆE SE UŠTEDJETI DO 6 MIL. KN
DZ U NAŠICAMA DO KRAJA GODINE
Nataša Tramišak, pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU-a, podsjeća da je projekt “Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području Županije” počeo u prosincu 2017. “Obuhvatili smo velike potrebe u obiteljskoj medicini, u internoj medicini, isporučena je fizikalna, kardiološka, pulmološka, ginekološka i dentalna oprema kako bi se što više dijagnostičkih postupaka moglo odraditi upravo u našim ambulantama u naseljima, a da bi se smanjio pritisak na dvije bolnice u županiji”, kazala je Tramišak. U sklopu ovog projekta završeni su infrastrukturni radovi na domovima zdravlja, a još je u tijeku gradnja nove zgrade u Našicama od 4,461 milijun kuna koja treba biti gotova do kraja godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike