Regija
NAKON ŠTO GA JE KUPIO GRAD ĐAKOVO

Struka radi procjenu stanja zdanja s korza
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
Grad će potom znati što se u bivšem kompleksu PAN-Trgoprometa može rekonstruirati, što ukloniti te što izvorno sačuvati
ĐAKOVO

Nakon što je krajem 2019. za 3,9 milijuna kuna kupio kompleks bivše uprave s četiri lokala PAN-Trgoprometa u stečaju, a riječ je o površini od 4000 četvornih metara, Grad Đakovo krenuo je, angažirajući svu potrebnu struku, u snimanje postojećeg stanja te godinama prazne i zapuštene nekretnine na korzu koja veličinom, lokacijom i poviješću nudi brojne mogućnosti za "novu jezgru u staroj jezgri grada".

Konzervatori
Zato se ovih dana pred njom mogu vidjeti geodetski instrumenti i stalci, a godinama zaključana vrata glavnog ulaza u dvorište kompleksa, smještenog na korzu, sada se mogu vidjeti otvorenima.

Zamjenik gradonačelnika Antun Galić kaže kako je Grad naručio izradu snimke postojećeg stanja, kao i konzervatorskog elaborata, jer je kompleks, a tu je i Kuća Reichsmann, dio stare gradske jezgre gdje su objekti, njihova pročelja, u pravilu razlog za angažman i riječ konzervatora, pa su i ovdje aktivno uključeni konzervatori iz Osijeka. Stanje kompleksa snimaju mjernici i arhitekti.

- Nakon izrade dokumenta o izmjeri, stanju i konzervatorskog elaborata znat ćemo točno što ćemo tu moći raditi i planirati, što ćemo ukloniti, a što sačuvati izvorno, što je i bio jedan od razloga da se Grad odlučio na kupnju ove nekretnine. Osim što joj se želi dati novi život, nove sadržaje, a brojnim aktivnostima prostor, želi ju se zaštiti kao kulturno dobro - kaže Galić.

Dodaje da je struka i prije kupnje sugerirala Gradu da upravo on kupi kompleks s obzirom na veličinu, značenje i mjesto. Uostalom, zakon mu je, kao i Županiji i državi, na dražbi za ovu nekretninu dao pravo prvokupa. Oporba gradsku vlast proziva da je ovom kupnjom "prekrupno zagrizla", pitajući ju ima li uopće viziju što s kompleksom.

Sugestija struke
- Sugestija struke da ga kupi upravo Grad te započete aktivnosti, kao i naše realno viđenje što u nj smjestiti, dokaz su da nismo srljali - odgovara Galić.

Nakon što je "amenovao" kupnju uplatom kupovnine, Grad je još tada najavljivao da će sanirani kompleks biti mjesto turističko-kulturno-društvenog života Đakova. Potvrdio je to za Dan grada našem listu gradonačelnik Marin Mandarić.

- Već sam u nekoliko navrata govorio o namjeni objekata koji su prešli u naše vlasništvo. Kuća Reichsmann najatraktivniji je i kulturno-povijesno najvredniji objekt. Prije konačnog donošenja odluke o namjeni objekta obvezni smo se pozabaviti pripremom dokumentacije, a da bismo ju ishodili, nužno je utvrditi stanje. Tako smo krenuli u korake geodetskog snimanja i izradu konzervatorske studije, nakon kojih ćemo moći govoriti o namjeni. U promišljanju namjene vodimo se izvornošću i vrijednošću samog objekta te smatramo da bismo društvenom i kulturnom namjenom mogli zadovoljiti potrebe za kvalitetnim prostorom Gradske knjižnice i čitaonice, nadoknaditi nedostatak galerijskog prostora, osigurati primjeren prostor za Turističku zajednicu Grada Đakova ili informativni turistički centar, itd. - najavljuje Mandarić.

Suzana Župan
vrijednost objekta
LOKACIJA,

POVIJEST,

VELIČINA
Procjena se očekuje već ovoga mjeseca
“Sredstva za realizaciju bilo kakvih planova mogu se osigurati i iz brojnih drugih izvora, a ne samo proračuna Grada Đakova, ali tek kada se naprave sve navedene predradnje”, rekao je za Glas Slavonije u razgovoru za nedavni Dan grada Đakova gradonačelnik Mandarić, govoreći o planovima i idejama za novi život u kupljenom kompleksu na korzu. Jedna je od tih predradnji i izrada dokumenata o stanju kompleksa i konzervatorska studija. Zamjenik gradonačelnika Antun Galić kaže kako se njihov dovršetak očekuje do sredine lipnja.
Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike