Sport
ZAVRŠEN PRVI KRUG LICENCIRANJA NOGOMETNIH KLUBOVA

BSK-u, Cibaliji i Belišću “zeleno
svjetlo”, Marsonia na čekanju
Objavljeno 21. svibnja, 2020.

Hrvatski nogometni savez, kao davatelj licence, u prvom je stupnju završio središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2020./21. godinu, za UEFA klupska natjecanja, uključujući UEFA Ligu prvakinja, te natjecanje u Prvoj HNL i u Drugoj HNL. Za dobivanje licence za UEFA klupska natjecanja, natjecanja u Prvoj i Drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi tražitelj licence mora ispunjavati kriterije koji nose oznaku "A" i "B" iz pet skupina kriterija, a to su: sportski, infrastrukturni, administracija i stručno osoblje, pravni i financijski. U središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku godinu 2020./21. primjenjuje se novi Pravilnik o licenciranju klubova HNS-a (HNS Glasnik 53/2019 od 26. 11. 2019.). Osnovna novina tog pravilnika je što on sadrži i kriterije za licenciranje ženskih nogometnih klubova, kojima će za sudjelovanje u 2020./21. UEFA Ligi prvakinja biti također potrebna licenca.

Budući da je NK Osijek ispunio kriterije i za međunarodna natjecanja, tada druga momčad nije imala problema formalizirati participiranje u sljedećem prvenstvu Druge hrvatske lige. Ona je zanimljiva iz više aspekata jer nije nastavila i zaključila natjecanje nego je vodeći Šibenik proglašen prvakom i promoviran u najviši hrvatski razred. Riječki Orijent 1919 imat će tu kvalifikacijsku mogućnost 2. i 5. kolovoza, s pretposljednjim prvoligašem, a ostali drugoligaši zadržali su taj status ako će ispuniti tražene kriterije licenciranja, a proširenjem ih je predviđeno 18. Za njega je zainteresirano ukupno pet klubova s područja Slavonije i Baranje, odnosno četiri ako se izuzme drugi sastav "bijelo-plavih". On je u netom okončanoj sezoni za protivnike imao BSK iz Bijelog Brda i Cibaliju iz Vinkovaca, koji su jučer dobili licencu za nastavak aktivnosti na toj razini u kojoj će moći participirati i Belišće. Trećeligaš koji je prekid prvenstva dočekao na drugoj poziciji pa mu se za hijerarhijski iskorak trebaju poklopiti dvije stvari. Prvo da Marsonia iz Slavonskog Broda, koja je bila vodeća na trećeligaškom "istoku", ni u drugom krugu ne dobije licencu nakon čega predstoje kvalifikacije s još četiri trećeligaša za dva drugoligaška mjesta. Brođani će se, nedvojbeno, u roku od osam dana žaliti i potom 15. lipnja pričekati drugostupanjsku odluku Žalbenog tijela HNS-a o budućoj sudbini. Nakon definiranja sudionika uslijedit će kvalifikacije u kojima je upitno s koliko sudionika jer još neki vodeći trećeligaši, osim Marsonije, nisu prošli u prvom krugu. Za Drugu ligu je, zapravo, trenutačno spremno 17 klubova među kojima su Istra 1961, Varaždin i Šibenik od kojih će jedan ili dva (taj je slučaj ako Orijent 1919 prođe kvalifikacije čiji će broj, međutim, biti isti), tako da je poznato 15 sudionika. Među njima nema sadašnjih: Dugopolja, Rudeša, Solina i Hrvatskog dragovoljca, a prošli su trećeligaši Lučko i sinjski Junak.

Istodobno je samo ŽNK Dinamo dobio licencu za Ligu europskih prvakinja, a vodeći ŽNK Osijek i drugoplasirani te aktualni prvak ŽNK Split nisu u prvom krugu dobili tu međunarodnu dozvolu.

Dražen Lekšan
Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike