Regija
ZA PROJEKT OD 25 MILIJUNA KUNA IZ EU JE NEPOVRATNIH 19 MILIJUNA

Vrata Spačvanskog bazena - pri kraju centar za posjetitelje Virovi
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
OTOK - Prije točno godinu dana potpisani su ugovori s izvođačima radova na gradnji i opremanju bioekološko-edukacijskog centra Virovi, koji se gradi u sklopu projekta Vrata Spačvanskog bazena, vrijednog 25 milijuna kuna, od čega su nepovratna sredstva EU-a 19 milijuna. Nositelj projekta je Grad Otok, a partneri su Otočka razvojna agencija, koja je i pripremila projekt,Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i udruga Zeleni Osijek.- U završnoj je fazi izgradnja centra za posjetitelje kao središnja i polazišna točka za sve druge sadržaje. Centar je predviđen kao receptivna točka za prezentaciju i degustaciju domaćih proizvoda, s ugostiteljskim sadržajem i smještajnim kapacitetima, te wellness zonom i vanjskim bazenom. Kao dodatni sadržaj pružat će usluge vožnje solarnim brodom, najam čamaca, kanua, kajaka po rječici Virovi, najam bicikala za vožnju po Spačvanskom šumskom bazenu. Sada su već uređene poučne šetnice i biciklističke staze kroz šumu, a tijekom ljeta u ponudi će biti i ostale usluge vožnje brodom i najma - kažu u tvrtki Otočki virovi Vrata Spačvanskog bazena, koji vode i koordiniraju cijeli projekt. Dodaju kako, osim turističkog dijela, centar ima informacijsko-edukacijski dio s multimedijskom dvoranom opremljenom najnovijom tehnologijom za prikaz prirode kroz proširenu stvarnost. Cijeli projekt odvija se na području zaštićenog krajolika Virovi i posebnog šumskog rezervata Lože, što mu daje dodatnu ljepotu i atraktivnost. Strateški je to projekt najistočnije županije i jedini takav u području turizma u VSŽ-u.

Krajnji je cilj projekta, podsjećaju u Otočkim virovima, uz zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti, obogatiti turističku ponudu grada i uključiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva u turističku ponudu kontinentalne Hrvatske.

Miroslav Flego
Električni brod za pedeset turista
U sklopu projekta Vrata Spačvanskog bazena početkom godine potpisan je ugovor za nabavu plovila za prijevoz turista. Radi se o električnom brodu kapaciteta 50 putnika s dva motora kojim će turisti razgledati Virove te čamcima i kanuima kojima će sportski nastrojeni turisti moći ploviti rječicom Virovima, koja većim dijelom godine ima odlike močvare, a u vrijeme velikih oborina, u proljeće i u jesen, vodostaj se znatno podigne te se spaja s rijekom Spačvom, a preko nje s Bosutom i Savom. Vrijednost nabave plovila je 2,2 milijuna kuna.
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike