Osijek
OSJEČANI PRINTAJU 3D ZAŠTITNU OPREMU

Bolničko osoblje zahvalno i oduševljeno 3D vizirima
Objavljeno 30. ožujka, 2020.
U izradu se uključili osječki studenti i Zajednica tehničke kulture Osijek

Medicinskom osoblju, koje posljednjih tjedana podnosi najveću žrtvu u borbi protiv širenja koronavirusa, svaka je pomoć dobrodošla, osobito ako se radi o zaštitnoj opremi koja je svima prijeko potrebna. Upravo zbog toga veseli nedavno pokrenuta inicijativa mladog splitskog studenta Slavena Damjanovića o izradi 3D vizira koji bi osoblje štitili od izravnog kontakta s potencijalno zaraženima. U inicijativu se uključilo i nekoliko Osječana, poput ekipe iz Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i studenata koordiniranih Hrvatskim studentskim zborom.

- U cijelu smo se priču uključili prije nekoliko dana, a inicijativa je krenula od našeg informatičkog tima, nakon čega smo dobili potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture koja je također dio ovog projekta. Mi posjedujemo opremu koju zbog trenutne situacije ne koristimo u nastavi, pa nam se ovo učinilo kao odličan način da ju iskoristimo i damo svoj doprinos borbi protiv širenja zaraze - objašnjava Danijel Rakić, tajnik Društva inovatora "Osijek".

Trebaju materijal
Osječka Zajednica tehničke kulture sudjeluje s dva 3D printera, međutim očekuju uključenje i županijske Zajednice koja može pridonijeti sa svojih pet ili šest printera. "Još uvijek smo u fazi nabave potrebnog materijala za izradu, ali je krenulo printanje nosača i trudimo se nabaviti 5G prozirnu foliju te gumice kojima će se vizir pričvrstiti. Kad bismo imali sav materijal na raspolaganju, dnevno bismo ih mogli isprintati desetak, a možda i više. Što se tiče zainteresiranosti zdravstvenih ustanova, imamo informaciju da je našička bolnica zainteresirana za 50 do sto komada, ali želja nam je zadovoljiti prije svega potrebe u Osijeku", ističe Rakić i dodaje da u svemu sudjeluju djelatnici Zajednice, volonteri i članovi Informatičkog kluba Osijek.

Pomoć u transportu
U akciju izrade zaštitne opreme za bolničko osoblje uključio se i Hrvatski studentski zbor, čija članica i koordinatorica za naše područje, Nikolina Cvitkušić naglašava kako je riječ o zahtjevnom i poprilično kompliciranom procesu.

- Za izradu jednog vizira potrebna su od dva do dva i pol sata rada, a Studentski zbor uključio se u inicijativu nastojeći pomoći našem zdravstvenom sustavu u borbi protiv ove zaraze. U svim većim gradovima u Hrvatskoj postoje koordinatori koji se brinu za organizaciju izrade i transporta izrađene opreme. Što se tiče Osijeka, kod nas su se prvo javili studenti pojedinci koji posjeduju 3D printere i koji se time bave, a kojima smo onda podijelili modele prema kojima printaju vizire. Jedan smo dio opreme već izradili i poslali Kliničkom bolničkom centru Osijek i dobili zeleno svjetlo da nastavimo i dalje s izradom. Za sada imamo informaciju da bi se jedna zagrebačka tvrtka, 3D Plastic, uključila u cijelu priču jer imaju kapacitete da isporučuju oko 50.000 vizira dnevno. Naši pak volonteri, diljem Hrvatske, trenutno isporučuju oko tisuću vizira dnevno, iako printeri i oni sami rade danonoćno. Želja nam je da nam se priključi što više volontera, ali i donatora jer pomalo oskudijevamo s materijalom, a na ruku nam ne ide ni situacija sa zabranom napuštanja mjesta prebivanja. Ipak, "uskaču" nam brojne organizacije, ali i pojedinci koji nesebično pomažu s transportom robe - zaključuje Cvitkušić.

Ema Nenadić
Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike