Novosti
DOAJEN FILMA

Preminuo Vatroslav Mimica
Objavljeno 16. veljače, 2020.
Doajen hrvatskog filma, filmski redatelj, scenarist i producent Vatroslav Mimica umro je u subotu u Zagrebu u 97. godini, izvijestila je u nedjelju Hrvatska radiotelevizija.

Velikan hrvatske kimematografije Vatroslav Mimica rođen je 1923. u Omišu. Hrvatska kinematografija pamtit će ga po igranim remek-djelima poput "Prometeja s otoka Viševice", međunarodno priznatom filmu "Kaja, ubit ću te", "Ponedjeljak ili utorak", "Događaj", pa sve do "Seljačke bune" i "Banovića Strahinje".

Studirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a bio je sudionik antifašističkog pokreta u Dugom svjetskom ratu. Na filmu je od 1950., najprije kao direktor Jadran filma, čiji je jedan od utemeljitelja. Debitirao je igranim filmom U oluji (1952.), a nakon drugog igranog filma, komedije Jubilej gospodina Ikla (1955.), posvetio se crtanomu filmu. Jedan je od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma. Vatroslav Mimica dobio je niz domaćih i međunarodnih priznanja za svoj umjetnički rad u području kinematografije, među kojima nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo (1986).

Kako je u objavio HRT, "Vatroslav Mimica oduvijek je bio i ostao vezan uz ljudske sudbine, humanist iznad svega. Mimica je cijeli svoj životni i kreativni opus posvetio obrani humanističkih vrijednosti za koje je osjećao da ih moderni veliki sustavi zaboravljaju i ugrožavaju. Od onda kad je kao mladić otišao u partizane, iz potrebe da se bori protiv fašizma, pa preko svojih superavangardnih crtanih filmova te kroz svoje igrane filmove uvijek je svijet promatrao ponajprije pogledom uvjerenog humanista.

Vatroslav Mimica je imao rijetko istančan osjećaj za nepravde usmjerene prema čovjeku pojedincu. Čovjek pojedinac, a ne sustavi, bili su mu uvijek središnji motiv pričanja. Svi njegovi filmovi prožeti su tom središnjom idejom. Uvijek su mu individua i njezine ljudske slobode bile u prvom planu, a takav je bio i u privatnom životu". Odlazak Vatroslava Mimice nenadoknadiv je gubitak, ne samo za hrvatski nego i za europski film. H
Možda ste propustili...

CESTOVNI PRIJEVOZNICI POZDRAVILI ODLUKE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

Nove mjere trebalo je donijeti i ranije

GLAS: IZMJENE TREBA DONIJETI DVOTREĆINSKI

Sabor o odgodi lokalnih izbora

Najčitanije iz rubrike