Novosti
RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Isplata povrata poreza na dohodak počinje 2. svibnja, izvijestila je ponedjeljak Porezna uprava, koja očekuje da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti obavljena do kraja svibnja.

Prema podacima Porezne uprave, s 15. travnja ove godine u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu, kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332,8 milijuna eura dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak od ukupno 35,3 milijuna eura. Na temelju godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. ukupno 212.438 poreznih obveznika - mladih osoba ostvarit će pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528 osoba do 25 godina života u iznosu od 75,9 milijuna eura, odnosno 128.910 mladih od 26 do 30 godina života u iznosu od 100,1 milijuna eura.

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima o povratu poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja u svoje korisničke pretince u sustav eGrađani, a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta. Iz Porezne uprave napominju kako će se povrati poreza izvršavati onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja. Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 godina). Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja.

Povrat poreza porezna uprava će, kako navode, izvršiti bezgotovinski na račun za plaćanje kojega porezni obveznici imaju otvorenog kod banaka, a iznimno u gotovu novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren račun kod banke odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun. H
ISPLATA SAMO NA REDOVNE RAČUNE
Povrat poreza ne smatra se primitkom koji bi bio izuzet od ovrhe u cijelosti, odnosno u određenom iznosu prema Ovršnom zakonu te Porezna uprava nije u mogućnosti povrat poreza isplatiti na poseban (“zaštićeni”) račun, već se isplata može izvršiti samo na redovite račune poreznog obveznika. Iz Porezne uprave ističu da je za pitanja u vezi s izuzimanjem odnosno ograničenja od ovrhe na novčanim sredstvima propisanima odredbama Ovršnog zakona nadležno Ministarstvo pravosuđa i uprave. Privremeno porezno rješenje Porezna uprava dostavit će poreznom obvezniku prema adresi prebivališta ili uobičajenog boravišta iz službenih evidencija kojima raspolaže najkasnije do 30. lipnja 2024.

Možda ste propustili...