Sport
EUROPSKO VATERPOLSKO PRVENSTVO

Nakon savršenog prvog dijela, kratki odmor, pa kreće borba za plasman u samu završnicu
Objavljeno 20. siječnja, 2020.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija s maksimalnim je učinkom odradila prvi dio Europskog prvenstva u Budimpešti. S tri pobjede u skupini A, protiv Njemačke, Crne Gore i Slovačke, Barakude su si osigurale "preskok" današnje osmine finala te izravno mjesto među osam najboljih reprezentacija Starog Kontinenta.

Jasno je kako je ključan susret za mjesto u četvrtfinalu odigran još u četvrtak, kada je nakon dramatične završnice svladana Crna Gora (11:10), nakon čega je susret posljednjeg kola protiv Slovačke trebao biti prava relaksacija za izabranike Ivice Tucka. Tako je i bilo, o čemu svjedoči i konačnih 16:4 u susretu u kojemu je hrvatski izbornik dobio ono što je tražio.

- Trebali smo odraditi ovu utakmicu baš na ovaj način iz dva razloga. Prvi je da ostanemo u pozitivnom tonu, a drugi da onu četvrtinu koja nam se desila protiv Crne Gore, ono pomračenje, da ne idemo s tim dalje kroz turnir. Mislim da smo odigrali kvalitetnu utakmicu u kojoj pobjednik niti u jednom trenutku nije bio upitan. Nama je bilo bitno odraditi to muški i pošteno, što smatram da smo i napravili te završili ovu prvu fazu natjecanja upravo onako kako smo i priželjkivali. Slijede nam sparing pripreme s reprezentacijom Italije, kao bi ostali u pozitivnom tonu i čekati rasplet situacije te vidjeli tko nam je sljedeći suparnik - rekao je Tucak, kojemu je jedini problem stvorila povišena temperatura Luke Bukića, zbog koje je preskočio posljednji susret u skupini. No, do srijede, kada ćemo igrati četvrtfinale, ima dovoljno vremena da se i on oporavi.

Nije uvijek lako zadržati maksimalni pristup u utakmicama u kojima se pobjednik unaprijed zna. No, jasno je kako si ni Tucak ni naši vaterpolisti nisu željeli dopustiti nepotrebno mučenje sa Slovacima, što je ponovio i Ivan Marcelić koji je dobro iskoristio svoju minutažu, obranivši šest udaraca u posljednje dvije četvrtine.

- Nisu lake utakmice u koje ulazite sa saznanjem da ste vi sigurno prvi u skupini, dok oni sigurno ispadaju. No Ivica je od nas tražio maksimalnu ozbiljnost, mislim da smo to dobro prikazali i odradili posao na visokoj razini. Vjerujem da ćemo biti pravi i u tom drugom dijelu turnira. Do četvrtfinala ćemo odraditi sparing s Talijanima, što je neka naša već rutina na velikim natjecanjima. Srećom, posljednjih smo godina već ranije osigurali četvrtfinale kroz skupinu, pa imamo te dodatne dane pauze, koje onda iskoristimo s jednim jakim suparnikom s kojim se ne možemo susresti prije finala. Mislim da će nam to dobro doći, to se do sada pokazalo kao dobra taktika - poručio je Marcelić.

Dodatne dane za pripremu za najveće izazove koji će, nadamo se, rezultirati novim ulaskom u finale, kao iznimno važnim istaknuo je i Hrvoje Benić, koji je na EP-u do sada postigao tri pogotka, u svakoj utakmici po jedan.

- Nadam se da će nam ova četiri dana dobro doći da se malo odmorimo te pripremimo i izanaliziramo Grke koji su najizgledniji suparnik, kako bismo u tu utakmicu ušli maksimalno spremni. Velik je ulog i nadam se našoj dobroj utakmici - izjavio je naš branič.

Ulog tog susreta u srijedu uistinu je golem, jer u igri nije samo mjesto u polufinalu te potom dvije prilike za osvajanjem medalja. Osim novog penjanja na podij Barakude u Budimpešti žele i drugu nagradu - vizu za Olimpijske igre u Tokiju, za što moraju biti bolji od svih reprezentacija osim Italije, Španjolske i Srbije, koje su već osigurale nastup. Eventualni neuspjeh u četvrtfinalu značio bi i da Hrvatska mjesto u Tokiju mora tražiti kroz kvalifikacijski turnir krajem ožujka i početkom travnja, a taj bi dodatni napor i stres u olimpijskoj godini ipak željeli izbjeći. G. Roguljić
SUPARNIK ĆE BITI GRCI ILI RUMUNJI
Danas se u Budimpešti igraju utakmice osmine finala, a sastaju se Crna Gora - Turska (14.30 sati), Njemačka - Španjolska (16.00), Rusija - Gruzija (17.30) i Rumunjska - Grčka (19.00). Posljednji par nam je najzanimljiviji, jer će pobjednik tog dvoboja u četvrtfinalu u srijedu (20.30) biti suparnik Barakudama.
Najčitanije iz rubrike