Zdravlje
ZDRAVLJE DJECE

Smanjuje li rani kontakt sa psima rizik od shizofrenije?
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Odrastanje uz psa od najranije dobi može izmijeniti imunosni sustav na razne načine

Istraživanje provedeno u američkoj Sveučilišnoj bolnici Johns Hopkins pokazuje da je kod djece do 13 godina koja su odrastala uz psa kao kućnog ljubimca rizik od razvoja shizofrenije poslije u životu bio manji za otprilike 24 posto.

Premda autori studije ističu da je potrebno provesti dodatna istraživanja, iznose rezultate prijašnjih istraživanja prema kojima odrastanje djeteta uz psa od najranije dobi može izmijeniti njegov imunosni sustav na razne načine.Djeca na drukčiji način reagiraju na alergijske reakcije jer su u kontaktu sa životinjskim bakterijama i virusima, odrastanje uz psa može utjecati na izmjene u mikrobiomu, a jako je važno i to da odrastanje uz psa smanjuje stres kod djece, što može utjecati na kemiju ljudskog mozga, pokazala je studija.

"Nekoliko je uvjerljivih objašnjenja za potencijalno zaštitni učinak kontakta djeteta sa psom tijekom ranog djetinjstva. Možda postoji nešto u psećem mikrobiomu što se prenosi na ljude te jača imunosni sustav", kazao je Yolken.

Prijašnja su istraživanja pokazala da bakterije koje se nalaze u psećem probavnom sustavu mogu biti blagotvorne za obnavljanje dobrih bakterija u ljudskome tijelu. "Otprije se zna da su teški psihijatrijski poremećaji povezani s promjenama u imunosnom sustavu koje se događaju tijekom izloženosti okolini u ranim godinama života, a s obzirom na to da su kućni ljubimci često među prvima s kojima djeca imaju prisan kontakt, bilo je logično da istražimo moguću povezanost tih dvaju faktora", rekao je Robert Yolken, glavni autor studije i ravnatelj Odjela dječje neurovirologije Dječjeg centra Johns Hopkins.

Znanstvenici su se nemalo iznenadili kad su uvidjeli statistički znatno smanjenje, a to znači da nije bilo slučajno, opasnosti od toga da se kod osobe u kasnijem životu razvije shizofrenija ako je kao dijete odrastala uz psa.

U studiju je bila uključena 1371 osoba u dobi od 18 do 65 godina, među kojima 396 osoba koje su bolovale od shizofrenije i 381 kojoj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj. Sudionici istraživanja u anketi su morali odgovorili jesu li tijekom prvih 12 godina života u domaćinstvu imali psa ili mačku. Korištenjem statističkog modela znanstvenici su uočili da je kod osoba koje su odrastale uz pse prije 13. rođendana vjerojatnost od dijagnosticiranja shizofrenije kasnije u životu bila manja čak 24 posto. "Najveći zaštitni učinak uočili smo među djecom koja su nakon poroda dovedena u domaćinstvo sa psom ili su prvi put imala kontakt sa psom kao kućnim ljubimcem prije treće godine života", kazao je Yolken.

Kada je posrijedi mačka kao kućni ljubimac, znanstvenici su ustanovili da “nema znatnije povezanosti između djetetova odrastanja uz tu životinju i kasnijeg smanjenog rizika od razvoja shizofrenije ili dijagnoze bipolarnog poremećaja”, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.
Hina
Možda ste propustili...

KLASTER ZDRAVSTVENOG TURIZMA PANNONIAN HEALTH

Slavonija i Baranja kao destinacija zdravlja

OPASAN ONEČIŠĆENI ZRAK

Rizik od rane smrti u gradovima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KLASTER ZDRAVSTVENOG TURIZMA PANNONIAN HEALTH

Slavonija i Baranja kao destinacija zdravlja

2

STUDIJA FITOTERAPIJA

Slatki pelin učinkovit u borbi protiv koronavirusa

3

SAVJET U PANDEMIJI KORONAVIRUSA

Ove zime naša koža treba mnogo više njege i pažnje