TvObzor
HRT: PREMIJERA SERIJE "ANA KARENINA - PRIČA VRONSKOG"

Slobodna adaptacija istoimenog romana Lava Nikolajeviča Tolstoja
Objavljeno 10. siječnja, 2020.
Prva je epizoda serijala redatelja i scenarista Karena Šahnazarova na rasporedu 12. siječnja na HRT-u 2 u 21.50

Rusko-japanski rat u Mandžuriji 1904. godine. Poljska bolnica povlači se skupa s vojskom. U metežu nestanu glavni liječnik i nadzornik bolnice, pa viši asistent Sergej Karenjin mora preuzeti upravljanje. Za novi položaj bolnice izabiru jedno zabačeno kinesko selo. Osoblje usporedno uređuje dijelom razorene nastambe te previja i operira ranjenike, koji neprestano pristižu. Uskoro vojni liječnik dovede dvoja ranjena časnika iz glavnog stožera i zamoli Karenjina da posebno obrati pozornost na pukovnika - veliku zvjerku. Karenjin ga osobno operira. Poslije operacije zamjenik zapovjednika u pozadini zamoli Sergeja Karenjina da pukovnika, grofa Alekseja Kiriloviča Vronskog, smjesti u odvojenu sobu i pripazi na njega. Saznavši ime čovjeka kojega je upravo operirao, Karenjin je osupnut jer to je čovjek koji je upropastio njegovu majku Anu Karenjinu. Bez ikakvih iluzija i ne očekujući odgovore, Karenjin dolazi Vronskom i postavlja mu pitanje koje ga mori cijeli život. Što je natjeralo njegovu majku da prijeđe granicu? Nakon određenog oklijevanja Vronski pristane ispripovijedati priču o svojoj tragičnoj ljubavi prema Ani Karenjinoj, napomenuvši da se ljudi sjećaju samo onoga što izaberu. Uronjen u prošlost, Vronski ponovno prosuđuje priču od prije trideset godina...

U jesen 1872. godine Vronski dolazi na kolodvor dočekati majku, groficu Vronski. Na peronu mu se obrati Stiva Oblonski, koji dočekuje sestru Anu Karenjinu. Vlak stigne, Vronski uđe u majčin odjeljak i ondje ugleda Anu. Grofica je vrlo zadovoljna putovanjem s Anom i kaže da Anu silno muči rastanak od sinčića.

U ovoj ruskoj seriji od osam epizoda riječ je o slobodnoj adaptaciji istoimenog romana Lava Nikolajeviča Tolstoja spojenoj s publicističkom pripovijesti “U japanskom ratu” i ciklusom “Priče o japanskom ratu” Vikentija Veresajeva.

Glavne uloge u serijalu “Ana Karenina - Priča Vronskog”, čija je prva epizoda na rasporedu 12. siječnja na HRT-u 2 u 21.50, redatelja i scenarista Karena Šahnazarova, tumače Elizaveta Bojarska (Ana Karenjina), Maksim Matvejev (Vronski), Kiril Grebenščikov (Sergej Vronski) i Vitalij Kiščenko (Karenjin).

Nikola Kučar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike