Regija
U POSLOVNOJ ZONI U GRADIŠTU

Počela nova ulaganja vrijedna 40 milijuna kn
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Gradnja Drvno-tehnološkog centra i investicija Jata grupe iz BiH znače dodatni gospodarski zamah i nova radna mjesta
GRADIŠTE - U poslovnoj zoni Ambarine u Gradištu u tijeku je realizacija investicija vrijednih približno 40 milijuna kuna, koje će dati dodatan gospodarski zamah tome području i otvoriti nova radna mjesta.
Počela je gradnja Drvno-tehnološkog centra "Slavonski hrast". Riječ je infrastrukturnom projektu koji je Partnersko vijeće Vukovarsko-srijemske županije jednoglasno usvojilo kao strateški projekt i kao takav dio je Razvojne strategije VSŽ-a do 2020. Nakon više godina pripreme tehničke i projektne dokumentacije, projekt je lani prijavljen na Ograničeni poziv za dostavu prijedloga razvojnih projekata Ministarstva poljoprivrede u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Za objekt inovacijske infrastrukture u Ambarinama odobren je iznos od 24.997.781 kuna. Centar će biti sagrađen i opremljen naprednim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda, suvremenim CNC strojem za izradu prototipa, strojevima za pripremu i obradu drva, alatima za tvorničku kontrolu kvalitete, sušionicom, eksperimentalnom sušionicom i kotlovnicom na biomasu. Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, a provodi ga Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj. Projekt je inicirao Drvni klaster "Slavonski hrast". Naime, na području najistočnije županije nalazi se najveći cjeloviti kompleks šuma hrasta lužnjaka u Europi – Spačvanski bazen, najvrjedniji šumski resurs Republike Hrvatske sa svjetski poznatim i priznatim slavonskim hrastom. Za ovu vrijednu sirovinu dosad na ovom prostoru nije postojala inovacijska i istraživačka infrastruktura gdje bi se kontinuirano radilo na istraživanju, razvoju i inovacijama, a koja bi prenosila i stvarala nova znanja i nove tehnologije, nužne za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. U suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom odlučili su sagraditi Drvno-tehnološki centar "Slavonski hrast" kako bi se vrijedna šumska sirovina u konačnici prerađivala u ekološke proizvode visokog stupnja finalizacije i visoke dodane vrijednosti.


A u Ambarinama se gradi i nova poslovna hala u kojoj će se, uz nadogradnju kamiona u šticar - kamion za prijevoz trupaca, proizvoditi i specijalizirane prikolice za prijevoz drveta. Investitor je Jata grupa sa sjedištem u Srebreniku, u susjednoj BiH, koja se dugi niz godina uspješno bavi niskogradnjom, transportom, trgovinom i proizvodnjom.


- Riječ je o ulaganju vrijednom približno 15 milijuna kuna. U početku će biti zaposleno 15 radnika, s tendencijom daljnjeg zapošljavanja. Do Božića će biti završen grubi dio radova, a potpuni završetak i stavljanje u funkciju montažne hale očekujemo do sredine 2020. – kaže vlasnik grupe, poduzetnik Hamzalija Ibrić Jata.
Preuzeo je tvrtku Klopić d.o.o., koja već godinama posluje u Ambarinama, kupivši 70 posto vlasničkog udjela, a u planu je, napominje, proširenje djelatnosti na cestogradnju i uređenje riječnih korita.
Marija Lešić Omerović
PREPOZNALI PREDNOSTI AMBARINA
Investitori prepoznaju geostrateške prednosti poslovne zone u Gradištu, na tromeđi Hrvatske, na vratima EU-a, BiH i Srbije. Smještena je između Županje i Vinkovaca, uz državnu cestu D55, u sjecištu prometnih koridora, što omogućuje brzu i efikasnu isporuku proizvoda. Poslovna zona u potpunosti je infrastrukturno opremljena još prije nekoliko godina. Od čvora na autocesti Zagreb - Lipovac udaljena je samo pet kilometara, od granice s BiH 11, a od granice sa Srbijom 30 kilometara. Očekuje se i druga faza opremanja neizgrađenog dijela zone.
Srećko Papac

načelnik Općine Gradište

Poslovna zona prostire se na oko 50 hektara u komadu i jedna je od najvećih u Slavoniji. Ondje posluje 10-ak subjekata, zapošljavaju oko 400 osoba. U tijeku su nove investicije, stižu i upiti drugih investitora
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike