Svijet
OŠTRE, ALI UZALUDNE REAKCIJE IZ BEOGRADA

Kosovo uskoro napušta energetski sustav Srbije
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Kosovski i albanski elektrodistributeri KOSTT i OST potpisali su u ponedjeljak u Tirani ugovor o uspostavi zajedničkog energetskog sustava kojim će se okončati desetljetna ovisnost Kosova o elektromreži Srbije, prenose kosovski mediji.


Sporazum je potpisan uz znanje Europske mreže operatora prenosnih sustava električne energije (ENTSO), a očekuje se da će stupiti na snagu u travnju 2020. Izvršni direktor KOSTT-a Ilir Shala istaknuo je da se potpisivanjem sporazuma "Kosovo odmaknulo od Elektromreže Srbije (EMS) i postalo dijelom OST-a". "Ovo je povijesni sporazum za Kosovo i KOSTT jer smo do sada kao KOSTT bili u okviru regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija)", rekao je Sala. "Potpisivanjem sporazuma i njegovom primjenom u travnju 2020. definitivno se odvajamo od srpskog regulatornog prostora i postajemo dio regulatornog bloka s Albanijom“, dodao je. Generalni direktor OST-a Skerdia Drenove rekao je da sporazum "stvara povoljne uvjete za optimalno korištenje proizvodnih resursa unutar bloka", prenose kosovski mediji. Kosovo se odvojilo od Srbije 2008. Beograd ne priznaje neovisnost Kosova, ali se obvezao normalizirati odnose s Prištinom u sklopu pristupanja EU-u.


Srbija i Kosovo potpisali su 2015. sporazum o upravljanju zajedničkom elektromrežom, ali sporazum nikada nije stupio na snagu. Obje strane prisvajaju mrežu na Kosovu, izgrađenu dok je Kosovo bilo dio Srbije.


Službeni Beograd poručio je u utorak da međunarodna zajednica mora zaustaviti "stvaranje energetske velike Albanije" i ocijenio da potpisivanje sporazuma Kosova i Albanije o zajedničkom energetskom sustavu može utjecati na regionalnu energetsku i političku stabilnost te nastavak dijaloga Prištine i Beograda.


Direktor ureda srbijanske vlade za Kosovo Marko Đurić naglasio je da je "Srbija vlasnik i graditelj elektromreža na Kosovu", ocijenivši kako je najava stvaranja "energetske velike Albanije šovinističko lice prištinske politike".


"To je neprovedivo na terenu i mora biti zaustavljeno od međunarodne zajednice prije nego što proizvede posljedice za regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga", istaknuo je Đurić.
Đurić je rekao kako je Srbija, angažmanom Elektromreže Srbije, Elektroprivrede Srbije i resornih institucija, uspjevala godinama spriječiti ulazak prištinskog operatera "koji ilegalno koristi dio mreže na Kosovu", u članstvo u ENTSO.H
Možda ste propustili...

KALKULIRA SE S BROJKOM OD 100 MILIJUNA

Zbog pandemije brojne su boce šampanjca neprodane

POSTALA VODEĆI TRGOVINSKI PARTNER EU-A

Eurostat: Kina je pretekla SAD

Najčitanije iz rubrike