Svijet
KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a
Objavljeno 21. travnja, 2024.
Zastupnički dom američkog Kongresa u subotu je uz većinsku dvostranačku podršku izglasao 95 milijardi dolara vrijedan paket sigurnosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, unatoč žestokom protivljenju nekih republikanaca.

Paket od četiri zakona sada ide u Senat, koji je pod većinskom kontrolom demokrata i koji je sličnu mjeru izglasao prije više od dva mjeseca. Senat bi o njemu trebao glasati idućeg tjedna i potom ga poslati predsjedniku Joeu Bidenu na potpis. Desetak demokratskih zastupnika zamahalo je ukrajinskim zastavicama kad je postalo evidentno da će paket biti usvojen. Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson upozorio je zastupnike da je to "neprimjereno ponašanje". Johnson je odlučio ignorirati prijetnje da će ga smijeniti tvrdolinijaši iz njegove stranke i na dnevni red doma u kojem republikanci imaju većinu od 218 prema 213 demokrata stavio glasanje o mjeri koja uključuje 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu. U to su uključene 23 milijarde dolara za obnavljanje zaliha američkog oružja. Paket sadrži i pomoć za Izrael, Tajvan te saveznike u indopacifičkoj regiji kao i sankcije, de facto zabranu društvene mreže TikTok (u kineskom vlasništvu), kao i potencijalni transfer zaplijenjene ruske imovine Ukrajini. Zakon predviđa 26 milijardi za Izrael, uključujući 9,1 milijardu za humanitarne potrebe te 8,12 milijardi za Indo-Pacifik.

Zapadni vojni stručnjaci očekuju rast broja ruskih napada projektilima i bespilotnim letjelicama u Ukrajini sljedećih tjedana, dok ne stigne nova vojna pomoć. Institut za proučavanje rata (ISW) iz Washingtona kaže da će "ruske snage vjerojatno intenzivirati trenutne ofenzivne operacije te napade raketama i dronovima u sljedećim tjednima kako bi još iskoristile ukrajinska materijalna ograničenja". No ističu i da su Rusi zasad postigli tek izolirane taktičke uspjehe te nisu ostvarili proboj. Očekuje se da će Rusija do slanja pomoći pokušati iskoristiti oslabljenu ukrajinsku protuzračnu obranu i pojačati napade kliznim bombama te i dalje postoji rizik od operativno značajnog ruskog napredovanja tih tjedana. Kada se ukrajinska protuzračna obrana poboljša, rizik za Ruse će se povećati. Ukrajina ne očekuje samo sustave protuzračne obrane i projektile nego i američke borbene mlazne zrakoplove F16. Cilj im je vratiti kontrolu nad zračnim prostorom.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, objema strankama i predsjedniku Zastupničkog doma Mikeu Johnsonu zbog odluke koja “povijest usmjerava na pravi put”. Kaže da će to “spriječiti širenje rata, spasiti tisuće života te pomoći objema nacijama da postanu snažnije”. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi pak da će pomoć SAD-a “dodatno uništiti” Ukrajinu i rezultirati s još više smrti. Kaže da će dio tog paketa, koji dopušta da se zaplijene ruska sredstva i prebace Ukrajini za obnovu, narušiti ugled SAD-a te da će Rusija na to odgovoriti. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova smatra da će sve to “produbiti krize po cijelom svijetu”. Vojnu potporu Kijeva naziva sponzoriranjem terorističke aktivnosti. “Kod Tajvana se radi o izravnom upletanju u unutarnje stvari Kine, a kod Izraela to je put u eskalaciju u regiji”, rekla je Zaharova.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

ZBOG SUMNJI DA NE POŠTUJU OBVEZE U BORBI PROTIV DEZINFORMACIJA

EK otvorio istragu protiv Facebooka i Instagrama

SKUPINA MINISTARA IZ EUROPE, JUŽNE AMERIKE I AFRIKE:

Veći porez za najbogatije građane diljem svijeta

PESKOV ZAPRIJETIO ZAPADU MOGUĆOM ODMAZDOM

Rusija prijeti zbog imovine

Najčitanije iz rubrike