Osijek
VATROGASNI APARATI MORAJU BITI SASTAVNI DIO ZGRADA I USTANOVA

I građani mogu pomoći vatrogascima
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Zahvaljujući pribranosti djelatnice banke na osječkom Korzu, gdje je protekloga petka došlo do požara zbog zapaljenja električnih instalacija, požar se nije dodatno proširio. Naime, prema riječima zapovjednika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe grada Osijeka Pere Čemana, djelatnica je, s pomoću vatrogasnog aparata započela gašenje požara prije dolaska vatrogasaca i time spriječila veću štetu. Samo dan poslije u splitskom naselju Trstenik došlo je do požara u privatnom stanu i okolni susjedi također su pokušali umanjiti požar gaseći vatru s pomoću vatrogasnog aparata. Kako je požar bio većih razmjera, u svome naumu nisu uspjeli, no početno gašenje vatre s pomoću vatrogasnog aparata katkad znači puno. Srećom, prema riječima direktora Zavoda za stanovanje pod čijim je upravljanjem veći broj zgrada u Osijeku, opremljenost vatrogasnim aparatima vrlo je dobra. Točnije, svaka zgrada pod njihovim upravljanjem opremljena je vatrogasnim aparatima.


- Radimo s bar pet tvrtki i one vode računa o servisima aparata. Također, interveniraju ako je koji od vatrogasnih aparata otuđen i taj se zamijeni za drugi - potvrđuje Bodražić, dodajući da se predstavnici suvlasnika mogu i sami javiti u slučaju da im u zgradi nedostaje jedan ili više vatrogasnih aparata.


Poznato je to i zapovjedniku osječkog JPVP-a Čemanu, koji kaže kako su Osječani itekako spremni pomoći pri početnom gašenju požara, a takvo je djelovanje i preporučljivo, ako tim postupkom ne ugrožavaju svoju sigurnost.
- Vrlo je pohvalno znati kako upotrebljavati vatrogasni aparat. Mislim da nam je za sada posljednji na edukaciji za vatrogasni minimum bio Grad Osijek. Riječ je o teorijskoj nastavi, ali i praktičnom dijelu gdje se vježba gašenje na nekom manjem požaru. Ljudi koji su kroz svoje tvrtke prošli vatrogasni minimum, trebali bi biti obučeni za gašenje - zaključuje Čeman, ponavljajući da, ako im nije ugrožena vlastita sigurnost, pri požaru posegnu za vatrogasnim aparatom i pokušaju početno gašenje požara. Takav postupak uvelike će pomoći i vatrogascima kad dođu na mjesto požara. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike