Regija
SANACIJA DIJELA DRŽAVNE CESTE DC 55

Gradit će kružni tok na opasnom raskrižju
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Kružni tok, doznajemo u Hrvatskim cestama, bit će na raskrižju prema SDF Žetelicama i na takozvanom bošnjačkom raskrižju
ŽUPANJA

Dugoočekivana sanacija dijela državne ceste Vinkovci - Županja, od nadvožnjaka do graničnog prijelaza Županja - Orašje, a za kojom već godinama postoji potreba jer je u vrlo lošem stanju, konačno je pred realizacijom. Hrvatske ceste su, stoji u odgovoru na upit Glasa Slavonije, u postupku ugovaranja sanacije državne ceste DC 55, od raskrižja autoceste A3 do skretanja za Bošnjake, odnosno DC 214, dužine 5,3 kilometra.

Veća sigurnost
- Procijenjena vrijednost radova je 14,7 milijuna kuna, natječaj je proveden te se uskoro očekuje donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg izvođača te sklapanje ugovora s njim. Ukupan rok izvedbe radova je šest mjeseci, a uvođenje izvođača u posao planirano je za ožujak 2020. godine, odnosno nakon razdoblja zimskog održavanja – pojašnjavaju u Hrvatskim cestama. Nadalje navode da je za 2020. planirana i sanacija državne ceste DC 55 od raskrižja DC 55 - DC 214 (skretanje za Bošnjake) pa do graničnog prijelaza Županja, ukupne vrijednosti 3,5 milijuna kuna. A jako dobra vijest stiže i za Županjce. U sklopu predstojeće sanacije i predviđenih radova konačno će biti kvalitetno riješeni i ulazi u Županju, koja se proteže uz tu vrlo prometnu državnu cestu.

- Osim navedenih projekata, Hrvatske ceste su ugovorile i projektiranje raskrižja DC 55, Vinkovačke i Industrijske ulice u Županji u raskrižje s kružnim tokom, ukupne vrijednosti od 199.000 kuna, kao i projektiranje raskrižja DC 55 i DC 214 (skretanje za Bošnjake) u raskrižje s kružnim tokom. Rok za izradu projektne dokumentacije i ishođenje potrebnih dozvola je devet mjeseci, nakon čega će Hrvatske ceste početi i izvođenje radova – ističu u Uredu za odnose s javnošću HC-a.

Frekventno raskrižje
Županjci već godinama upozoravaju na potrebu kvalitetnog reguliranja prometa na ulazima u grad radi veće sigurnosti sudionika u prometu. Vijećnik HDZ-a Mladen Stažić proljetos je na sjednici Gradskog vijeća upozorio na kritičnu točku kod prvog ulaza u Županju iz smjera Vinkovaca i nužnost što hitnijeg pronalaženja rješenja. To je raskrižje, naglasio je, vrlo frekventno. Njime prolazi državna cesta D55 Vinkovci – Županja, koja vodi do međudržavnog graničnog prijelaza Županja – Orašje, između Hrvatske i BiH, a preko nje je lokalna cesta za gradsku industrijsku zonu, gdje je smještena i tvornica kombajna Same Deutz Fahr Žetelice, pogon Tvina, novosagrađena bioelektrana i drugi subjekti. To je ujedno i put za vrlo posjećeno županjsko izletište Virovi i Lovačku kuću. Upozoreno je da se na tom raskrižju često događaju prometne nesreće s velikim materijalnim štetama i ozlijeđenima, a bilo je i smrtno stradalih osoba.

Gradonačelnik Davor Miličević kontaktirao je s Hrvatskim cestama i zauzeo se za rješavanje tog problema, a mišljenja je da je kružni tok najbolje prometno rješenje za ulaze u Županju, a to je, sudeći prema najavama iz Hrvatskih cesta, potvrdila i struka.

Marija Lešić Omerović
vrijednost
SANACIJA

18,2 MILIJUNA

KUNA
ADEKVATNA ZAMJENA ZA SEMAFORE
Prije 12 godina Hrvatske ceste obnovile su državnu cestu D214 Županja - Gunja dugu 28 kilometara. Radovi su stajali 60 milijuna kuna. Proširena je 60 centimetara jer je bila teško prohodna zbog starosti i velikog opterećenja tegljača koji su njome prometovali. U sklopu projekta riješeno je i raskrižje ceste Bošnjaci - Županja s državnom cestom D 55 koje je godinama bilo crna točka u prometu, gdje su se često događale nesreće. Na križanju su postavljeni semafori, uskoro će ih zamijeniti kružni tok koji će ondje kvalitetno regulirati promet.
Možda ste propustili...

PREDSTAVE, IZLOŽBE, SARMIJADA, TENIS..

Počelo obilježavanje Dana grada Donjeg Miholjca

POČELE 55. VINKOVAČKE JESENI

Na Slavonskom sokaku i 50-metarska šlinga

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SVEČANOM MIMOHODU 55. JESENI PROŠLO OKO 50 SKUPINA

Vinkovačke jeseni: Defileom
i snimkama na videozidu
spojili su cijelu Hrvatsku

2

PREDSTAVE, IZLOŽBE, SARMIJADA, TENIS..

Počelo obilježavanje Dana
grada Donjeg Miholjca

3

PP BELI MANASTIR PRIKLJUČIO SE PROJEKTU ROADPOL-A

Baranja 2020. bez poginulih u prometu