Kultura
PREMIJERA U HNK-U OSIJEK

Opereta “Kneginja čardaša” obilježila početak sezone
Objavljeno 11. studenog, 2019.
Produkt je to suradnje osječkog teatra s cijenjenim Operetnim teatrom Budimpešta

Opereta u tri čina "Kneginja čardaša" mađarskog skladatelja Emmericha Kálmána, kao prva ovosezonska premijera, izvedena je u do posljednjeg mjesta ispunjenom osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Jedno od omiljenih djela svjetske operetne pozornice, skladano prema libretu Lea Steina i Bele Jenbacha, produkt je suradnje osječkog teatra s cijenjenim Operetnim teatrom Budimpešta.

Veselu priču o uspješnoj kabaretskoj pjevačici iz Budimpešte Sylvi Varescu (Ana Cvetković-Stojnić), u koju se, na užas njegovih roditelja Leopolda Marije (Hrvoje Seršić) i Anhilte (Vesna Baljak), zaljubljuje mladi knez Edwin Ronald (Marko Fortunato), na kazališne daske pred oduševljenu osječku publiku postavio je redatelj Miklós Gábor Kerényi.

- Iznimna mi je čast i jako sam sretan što se nalazim u prekrasnom osječkom kazalištu. Moram pohvaliti sve ljude koju su radili na ovoj predstavi, od tehnike, glumaca, plesača... Radio sam u puno zemalja i smatram jako važnim odnose među ljudima, a kultura je fantastičan most koji povezuje različite narode i pomaže da se nađemo zajedno, bez obzira na to kojim jezikom i što govorimo - nakon premijere poručio je Miklós Gábor Kerényi, koji je tijekom dosadašnje karijere režirao petnaestak različitih "Kneginja čardaša".

Uz redatelja Kerényija, autorski tim čine scenografkinja Ágnes Eva Gyarmathi (ovjenčana Oscarom za scenografiju u filmu "Mephisto" iz 1981.), kostimografkinja Anni Füzér, koreograf György Geszler i oblikovatelj svjetla József Dreiszker, a solistima, orkestrom i zborom ravnao je ravnatelj Opere u osječkom HNK-u, maestro Filip Pavišić. U premijernoj postavi, uz Cvetković-Stojnić, Fortunata, Seršića i Baljak, u glavnim ulogama svoje su mjesto pronašli i Robert Adamček (grof Boni Káncsiánu), Ivana Medić (kontesa Stasi), Ladislav Vrgoč (Feri pl. Kerekes), Tomislav Moržan (poručnik Rohnsdorf), Antonio Jakupčević (bilježnik Kiss) i Zorislav Štark (natkonobar Miksa), a u predstavi je sudjelovala i baletna skupina HNK-a u Osijeku te studenti druge godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva osječke Akademije za umjetnost i kulturu. Sve njih za nadahnutu je izvedbu osječka publika nagradila ovacijama i dugotrajnim pljeskom.

Prvoj ovosezonskoj premijeri u osječkom HNK-u nazočili su predstavnici Veleposlanstva RH u Mađarskoj i Generalnog konzulata Mađarske u RH.

- Jako sam zadovoljan što sam večeras mogao biti ovdje. Bilo je doista savršeno. Svi se još uvijek smiju i dijele pozitivne emocije, i izvrsno je da to možemo doživjeti upravo u HNK-u u Osijeku. Vidjeli ste o koliko je snažnom koautorstvu riječ. Mađarski su nam prijatelji puno pomogli, na čemu im i ovim putem zahvaljujem, ali to je ta dobrosusjedska suradnja koju njegujemo. Poznato je da imamo mnogo dobrih zajedničkih projekata i ova predstava plod je jednoga od njih - kaže Mladen Andrlić, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj.

- Odlično iskustvo. Mislim da će svi koji su bili na premijeri "Kneginje čardaša" svojoj kući iz kazališta otići mnogo bogatiji. Čestitam glumcima, redatelju, dirigentu i orkestru na današnjoj izvedbi, mogu reći, na kazališnoj čaroliji, koja je još jednom pokazala da umjetnost ne poznaje granice i da je kultura spona koja nas povezuje. Nadam se da će ovaj današnji uspjeh imati poticajni učinak na organizatore kako bi se i u budućnosti rodile zajedničke produkcije koje će gledateljima pružiti nezaboravno iskustvo. Osječkom HNK-u, kao i svima onima koji su večeras ovdje, želim još puno ovako kvalitetnih predstava - dojmovi su obnašatelja dužnosti generalnog konzula Mađarske u Osijeku Béle Gárdosa.

Zadovoljstvo premijernom izvedbom jedne od najpoznatijih svjetskih opereta istaknula je i intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja.

- Snažan je ovo i emotivan trenutak. Bravo, svi mi! Bravo, moje drago kazalište, moj divan ansambl! Postoji ona lijepa uzrečica: Neka jezik nije granica mog svijeta! Ovaj projekt započeo je prije tri-četiri godine i, evo, dogodio se. Imali smo jezičnu barijeru, unatoč kojoj smo uspostavili lijepu prijateljsku suradnju, punu uvažavanja i tolerancije, s našim dragim prijateljima i kolegama iz Operetnog teatra Budimpešta. Nismo mi malo kazalište, niti je budimpeštanski Operetni teatar veliko. Veličinu kazališta čine ljudi koji u njemu rade, pjevaju, glume... - na završetku premijere "Kneginje čardaša" emotivna je bila intendantica Vrselja.

Danijel Miklić
kultura
SPONA KOJA NAS POVEZUJE
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike