Regija
ODLIČNO SE OPORAVLJA I PRIPREMA ZA PROTEZU

Mali će Šimun za 4 tjedna napraviti svoj prvi korak
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Isprobao je protezu u izradi i prvi put u životu stajao na “dvije nogice”

Vezani članci

MALENI ŠIMUN JE NA FLORIDI USPJEŠNO OPERIRAN

Majka: Moj lav dobio je bitku nakon 9 punih sati

DRŽAVA NE DA DODATNE URINARNE KATETERE

U Šimunovim nogicama nema više od 25 kostiju

ŽUPANJA - Devet dana prije svog drugog rođendana, koji će proslaviti 13. studenoga, maleni Šimun Stojanović iz Županje prvi je put stao na noge! Naravno, s pomoću proteze, koja je u izradi i koja će mu omogućiti prvi korak i samostalno kretanje.
Operiran je 12. rujna u bolnici "St. Mary" u West Palm Beachu na Floridi. Operacija je trajala devet sati, a s vrhunskim liječničkim timom obavio ju je dr. Dror Paley, najpoznatiji svjetski stručnjak, koji je uspješno rješavao najteže ortopedske slučajeve u svijetu, one koje su svi drugi liječnici otpisali. Dječaku je amputirana lijeva natkoljenica, koja nema funkciju, od dupliciranog femura (bedrene kosti, nap. a.) rekonstruiran mu je kuk te desno stopalo.

Odlično surađuje

Krajem listopada skinut mu je gips i kontrolni rendgen je pokazao da je operacija bila uspješna i da sve kosti stoje na svom mjestu. Na Paley Institute Šimunu su odmah uzeli i mjere za njegovu protezu.


- Bio je dosta uznemiren i uplašen jer mu je valjda već pomalo dosta liječnika. Ali kada smo mu rekli da će za rođendan dobiti novu nogicu, koju će mu teta napraviti, gledao ju je tako mirno i preostalih pola sata, dok su rađeni odljevi, bez ijedne suze, onako lavovski, sve je to pregrizao i odradio - kaže majka Martina i dodaje da se dječak odlično oporavlja, rehabilitacija ide planiranim tijekom, a ono što je najvažnije – Šimun odlično surađuje. Počeli su fizikalne terapije, prvo su to lagane vježbe kako bi se popravio tonus mišića, razgibao operirani kuk i noga pripremila za protezu. Svakih nekoliko dana sastaju se s protetičarima, koji mu prilagođavaju protezu, sve se odrađuje po etapama, strogo profesionalno i pazi na svaki detalj.


- U ponedjeljak je prvi put isprobao protezu u izradi. Neopisivo je vidjeti ga s "još jednom nogicom". Srce kao kuća... Kada se nije raspalo od sreće vidjevši ga prvi put da stoji na "dvije nogice"... Ne mogu ni zamisliti količinu sreće kada naš Šimun napravi svoj prvi korak - kazala nam je preksinoć uzbuđena majka. Prvo će se učiti hodati s protezom, koja je u komadu i koja nije savitljiva u koljenu zbog stabilnosti, jer nikada nije stajao uspravno, i bit će mu teško odmah u početku imati funkciju savijanja. Šimuna su, ponosno ističe, ondje baš svi tako prihvatili i zavoljeli da nema riječi kojima bi to opisala. Sve zadaće bez problema poslušno odrađuje, a s obzirom na to da je na fizikalnoj terapiji sve prilagođeno djeci i sve rade kroz igru, dječak obožava ići tamo.
Liječnik preponosan

- Susreli smo se i s dr. Paleyem, koji je doveo kolegu u posjet bolnici te ga upoznao sa Šimunovim slučajem i svime što je napravio. Taj je liječnik bio fasciniran, a dr. Paley je rekao da je ono što je zatekao na operaciji jednom riječju čudo, jer se do sada još nikada u svojoj dugogodišnjoj karijeri nije sreo s nečim takvim. Prvi put je improvizirao na tako zahtjevnoj operaciji i preponosan je što je sve uspjelo onako kako je zamislio, kao i zbog brzine Šimunova oporavka - ispričala nam je Martina. Čak ih je, napominje, pitao žive li blizu Vukovara, jer ga je posjetio i fasciniran je tim gradom. Liječnici pretpostavljaju da će Šimun za četiri tjedna napraviti prvi korak, koliko i treba da se napravi proteza.


- Naravno, to neće biti savršen korak, ali to je put kojim će on poći da prohoda. Njegov korak je naša najveća nagrada i smisao naših života. Baš kao i svakom roditelju koji ima bolesno djete i samo jednu jedinu želju - da ozdravi - poručuje majka i dodaje da je sve puno lakše otkako Šimun nema strašne bolove, koje je imao sve donedavno.


- Nedostaju mu braća, tata, bake i djedovi, obitelj, prijatelji, ali svakodnevno smo sa svima u komunikaciji i dijelimo svoje radosti. Velik pozdrav svima vama u Glasu Slavonije, koji nas pratite od samog početka naše borbe i svim vašim čitateljima! Uz ovoliku podršku ništa nije teško! Dnevno primimo desetke poruka, riječi ohrabrenja, a nerijetko se zalomi i poruka da našeg Šimu kod kuće čekaju kao hrvatsku reprezentaciju na povratku sa svjetskog prvenstva... Baš nas razvesele i uljepšaju nam dan - kaže majka i od srca zahvaljuje svima na potpori i pomoći.
Na Floridi će biti sve dok Šimun ne prohoda i na nogama se za nekoliko mjeseci vrati svojoj kući u Županji.
Marija Lešić Omerović
Pregled i u bolnici u Orlandu
Šimun je dobio priliku otići na još jedan pregled, u dječju bolnicu u Orlandu, koja slovi kao jedna od najuglednijih kada je riječ o liječenju djece oboljele od spine bifide, koja mu je dijagnosticirana nakon rođenja. “Objasnili smo im sve teškoće koje Šimun ima i voljni su pronaći termin za preglede”, kaže majka. Spina bifida je naziv za rascijep kralježnice, zbog čega nastaje nepotpuno zatvaranje kralježničke moždine. Šimun ima najteži oblik - myelomeningocela, kao i zapetljaj živaca u donjem dijelu leđa. S napuna dva mjeseca operiran je u Zagrebu. Djeca oboljela od spine bifide često su u invalidskim kolicima, a sreća u nesreći je što Šimunu nisu oštećeni živci koji pokreću noge. Ali su pogođeni živci koji kontroliraju mokraću i stolicu pa ga majka kateterizira i rješava problem opstipacije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike