TvObzor
HRT: DOKUMENTARNI SERIJAL "OVO JE UMJETNOST"

Serija koja nas vodi na putovanje u našu nutrinu
Objavljeno 31. listopada, 2019.
Vodič kroz svijet umjetnosti je Ramon Gener, koji je svoj voditeljski talent dokazao u seriji “Ovo je opera”

Serija nas vodi na putovanje u našu nutrinu, naše osjećaje i preokupacije, emocije koje nas obilježavaju kao ljudska bića. Umjetnost ima moć pobuditi sve moguće osjećaje i dojmove. Zahvaljujući njoj, možemo dokučiti tko smo uistinu. Serija nam nudi nešto novo i uzbudljivo, no istodobno je i poučna, namijenjena gledateljima svih profila, zato što smo svi mi sposobni žudjeti, voljeti, mrziti, smijati se i plakati. Zahvaljujući ljepoti umjetničkih forma, istražit ćemo unutarnje mehanizme ljudske prirode. Svi se umjetnici služe umjetnošću kako bi objasnili svoje emocije. A svi se mi služimo emocijama kako bismo objasnili razne aspekte povijesti
umjetnosti.

Serija će dotaknuti univerzalne teme poput žudnje, ekstaze, ljubavi, nadahnuća, samoće, ludila, vjere, straha, tuge, ljubomore, nade i taštine. U svakoj epizodi progovara o tim temama govoreći o slikarstvu, kiparstvu, glazbi, arhitekturi i književnosti, uz odvažne, zadivljujuće i zanimljive vizualne prikaze, u duhu same biti ove serije. To što je s nama Ramon Gener nije slučajnost. Svoj je voditeljski talent dokazao u serijama poput "Ovo je opera", koju je prikazala Hrvatska televizija, te "Ópera en Texans". A njegova nevjerojatna sposobnost da prenese strast, znanje i čaroliju svih tih zamisli, ono je što će ponijeti gledatelja na tom prekrasnom putovanju kroz ljudsku prirodu.

Prva epizoda dokumentarnog serijala na rasporedu je 2. studenoga, u 16.10, na HRT-u 3.

Nikola Kučar
PRVA EPIZODA
Kao što je Picasso jednom rekao: "Sva su djeca rođeni umjetnici, no pritom je teško ostati umjetnik kada odrastete". Slijedeći Picassove smjernice, u današnjoj epizodi pozabavit ćemo se konceptom djeteta u sebi, koje svaki umjetnik mora nositi. Drugim riječima, govorit ćemo o elementu koji je nužan za stvaranje: znatiželji. Slaveći znatiželju, kao nit vodilju preuzet ćemo metafore iz Malog princa, Antoinea de Saint-Exupéryja, tog velikog djeteta koje je stvorilo jedan od najznačajnijih fenomena u svijetu književnosti. Picasso, Magritte, Mozart i Leonardo da Vinci bili su umjetnici koji nisu prestajali postavljati pitanja i koristiti se svojom znatiželjom kako bi stvarali. Upoznat ćemo nove umjetnike, poput madridskoga fotografa Cheme Madoza, koji prekoračuje granice znatiželje kako bi nas uvukao u svakidašnje prostore koje preobražava u čarobne i zadivljujuće. Razgovarat ćemo i s Lucianom Floridijem, profesorom filozofije na Oxfordskom sveučilištu, o važnosti djeteta u nama, a koje svaka osoba nosi u sebi. A s oftalmologinjom Elenom Barraquer porazgovarat ćemo o dubini polja na slikama. Sve to otkrit ćemo pod vodstvom Ramona Genera koji će nas svojim poznatim entuzijazmom i erudicijom na pristupačan i poučan način prenijeti u nevjerojatan svijet.
Možda ste propustili...

BRITANSKA KRIMINALISTIČKA SERIJA

Trovanja u Salisburyju

FONTAINES D.C.: A HERO’S DEATH (PARTISAN)

Radost i očaj mladosti

DOMA TV: TREĆA SEZONA AKCIJSKE SERIJE "SUPERGIRL"

Novinarka, članica tajne vladine organizacije i superjunakinja