Osijek
NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA DONJEG GRADA

Osijek ima najstariji glazbeni
instrument u ovom dijelu Hrvatske
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Ovih su dana u donjogradsku crkvicu Gospe Snježne vraćene obnovljene pozitiv orgulje iz 1674. godine i to nakon temeljite restauracije. Naime, riječ je o najstarijem izvornom glazbenom instrumentu u Slavoniji, ali i jednom od najstarijih u Hrvatskoj i Europi. Ove vrijedne orgulje sagrađene su od ruku majstora Josepha Auruma iz Graza, a prvi put su restaurirane još 1842. u Apatinu i tada su donirane donjogradskoj župi Preslavnog Imena Marinina. Prema postojećim podatcima vjeruje se kako ih je donirao osječki plemenitaš Konrad Pfeiffer, čije tijelo počiva u kapelici svetog Križa na donjogradskom groblju, a gdje su orgulje imale svoju prvu nastambu. U međuvremenu su obnavljane 1947. i 1997., a konačnu i temeljitu restauraciju doživjele su ove godine u Zagrebu u poznatoj radionici orgulja Heferer i to pod nadzorom Ministarstva kulture.


- Ovaj rijetki i izvanredni antikvitet je zahvaljujući Ministarstvu kulture potpuno obnovljen i vraćen u izvorno stanje, kako izgledom, tako i funkcionalnošću. I z toga se lako isčitava da je Osijek u 18. i 19. stoljeću bio grad glazbene kulture, a na orguljama se danas mogu izvoditi barokni koncerti i koncerti drugih kulturnih sadržaja. Da je Donji grad svojim vrijednim povijesnim reliktima, posebno onim sakralnih sadržaja uistinu vrijedna turistička atrakcija potvrđuje i činjenica da se u crkvi Gospe Snježne nalazi i oltar iz 1985., a zanimljivo je i da je ovu crkvicu projektirao Franz Langberg iz Bona, isti onaj koji je projektirao i današnju konkatedralu. Od ove godine crkva je obogaćena i sa 16 vrlo vrijednih vitraja, koja je izradio slikar Branimir Dorotić, a vitraji prikazuju Gospu iz svih svjetskih i hrvatskih svetišta. Ispod kora nalazi se i kopija kipa iz 1711. Gospe iz Mariazella. Stoga se može reći da smo ove godine konačno u cijelosti obnovili crkvu Gospe Snježne i da je ona uistinu još jedna turistička atrakcija Osijeka, naglašava župnik donjogradske župe prečasni Ivan Jurić. N.Z.Eberhard
Svečani blagoslov 22. listopada
Svečani blagoslov vitraja u crkvi Gospe Snježne i pozitiva - orgulja na koru crkve bit će održan u utorak (22. listopada) u 18.30. Svetu misu blagoslova predvodit će pomoćni biskup Ivan Ćurić. Recimo kako se crkva Gospe Snježne prvi put spominje 1704. godine, a svoj je sadašnji izgled dobila nakon Drugog svjetskog rata, kada je stradala u savezničkom bombardiranju Osijeka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike