Osijek
GRAD IH ODBIO ZA TRG ANTE STARČEVIĆA I ŠTANDOVE

Središnji trg nedostupan za Sajam branitelja poduzetnika
Objavljeno 18. listopada, 2019.
"Nažalost, Grad Osijek nam je nakon zamolbe za korištenje javne površine središnjeg gradskog trga i ustupanja štandova, a nakon četiri uspješno održane manifestacije, zabranio održavanje tradicionalnog petog po redu sajma - izložbe poduzetništva hrvatskih branitelja na Trgu Ante Starčevića", tvrdi, ne skrivajući ljutnju, Zlatko Dernaj, predsjednik udruge Heroji Osijeka i organizator manifestacije, pojašnjavajući kako će se zbog, kako kaže, nesporazuma s Gradom ovaj sajam odgoditi za proljeće 2020. godine.

Pokroviteljstvo Grada
Podsjetimo,. 5. Sajam branitelja poduzetnika trebao se održati od 17. do 19. listopada, u sklopu Dana heroja Osijeka - 130. brigade HV-a Osijek, upravo na Trgu Ante Starčevića, na kojemu je bio smješten još od 2016. godine, a na kojemu je, kako doznajemo, ove godine trebalo nastupiti dosad najviše branitelja iz cijele Slavonije, ali i iz Dalmacije te središnje Hrvatske. Iz korespondencije udruge Heroji Osijeka, koju smo dobili na uvid, vidljivo je kako je Grad Osijek još 3. listopada prihvatio pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom, ali i da je izvijestio organizatora "kako zahtjeve za korištenje javne površine bez naplate te dovoz i postavljanje štandova i pozornice nije u mogućnosti ispuniti".

Promjena lokacije
Međutim, nakon nekog vremena, kaže Dernaj, na adresu udruge Heroji Osijeka dolazi obavijest kako Grad za održavanje ovoga sajma - izložbe poduzetništva hrvatskih branitelja nudi Trg slobode, i to bez naknade za korištenje javne površine i uz priključak na struju.

- Dva dana prije početka sajma, 15. listopada, ipak smo dobili dopis s odobrenjem za Trg slobode, ali i nadalje bez korištenja štandova. Kao da mi možemo preko noći napraviti, ili nabaviti stotinjak štandova, a uz to sve i na vrijeme prijaviti javni skup te o promjenama obavijestiti sve zainteresirane izlagače, dok su nam čelni ljudi udruge bili na otvorenju izložbe u Budimpešti - ističe Dernaj, prisjećajući se kako je i prije dvije godine bilo problema u organizaciji, odnosno pri održavanju sajma, ali nikada na ovaj način.

- Branitelji poduzetnici ničime nisu zaslužili ovakav, u najmanju ruku, neprimjeren tretman, i smatramo da je ova zabrana još jedan skandal u nizu aktualne gradske uprave - zaključuje Zlatko Dernaj.

Iz Grada na sve Dernajeve optužbe odgovaraju kako nipošto nisu zabranili ovu manifestaciju, o čemu, kažu, govori i prihvaćeno pokroviteljstvo, ali još jednom ponavljaju kako druge zahtjeve organizatora nisu bili u mogućnosti
ispuniti.

Marko Mandić
LONČAR: ZA SAJAM SMO PONUDILI TRG SLOBODE, ŠTANDOVI SU VEĆ USTUPLJENI
“Štandova u tolikom broju nemamo, a ono što smo imali, već smo ranije ustupili 10. Memorijalu hrvatskih snajperista – GROM, koji se na Pampasu održava u isto vrijeme kada i sajam. Pozornicu također nemamo, a naposljetku, i na Trgu Ante Starčevića sve manje odobravamo ovakve manifestacije, kako zbog zastoja u tramvajskom prometu i problema oko dostave, tako i zbog same fontane, koja je nekoliko puta bila popravljana. Zbog tih tehničkih stvari i zbog najavljenog velikog broja izlagača, udruzi Heroji Osijeka ponudili smo u zamjenu Trg slobode, na kojemu smo im osigurali prostor i korištenje električne energije bez naknade, ali se na našu ponudu nisu očitovali”, kaže Željko Lončar, pročelnik Ureda gradonačelnika Osijeka.
Možda ste propustili...

NA NOVOM JE DONJOGRADSKOM ŠETALIŠTU I OBALOUTVRDI

Sada se “hvata prva boja”

U SUBOTU NA TRGU SLOBODE

Hod za život 5. put u Osijeku

Najčitanije iz rubrike