Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Crna rotkva čisti organizam i tjera alergije
Objavljeno 23. rujna, 2019.
Danas se najčešće koristi kao dodatak jelima ili kao začin oštrog, jakog okusa

Ako osobe oboljele od raznih alergija, nečistoća kože, prištića, raznih pjega, lišajeva i gljivica uzimaju dijetalne obroke s crnom rotkvom i piju sok od crne rotkve, na dobrom su putu prema ozdravljenju.

Rotkva crna (Raphanus sativus var.niger. L.) pripada obitelji krstašica, a ljekarnički naziv joj je Raphani radix. Ova je biljka prirodni adstrigent, antialergin, antibakterik, antioksidans, antireumatik, antiskorbut, antitusik, antispazmatik, antiviral, aperitiv, detoksikant, digestiv, diuretik, ekspektorant, holecistokinetik, karminativ, laksativ, mikotik, regenerator, respiratorni tonikum, rubifacijens, sedativ, tonikum i vermifug.

U pučkoj medicini crna rotkva bila je lijek za žuč, jetru, pluća i kašalj. Crna rotkva danas se najčešće koristi kao dodatak jelima, ili kao začin oštrog, jakog i nadražujućeg okusa. Crna rotkva pomaže u liječenju najtežih bolesti, pa i karcinoma, jer smiruje, čisti, jača i obnavlja cijeli organizam. Danas se najčešće koristi u liječenju raznih alergija. Salata od crne rotkve znatno pomaže u liječenju smanjenog ili pojačanog rada žlijezde štitnjače.

Otrovno ulje
Ulje crne rotkve je otrovno, a dobiva se iz sjemenki. Zapadna pučka medicina koristi crnu rotkvu za liječenje akni, astme, arterioskleroze, bolesti jetre, bubrežnih kamenaca, bronhitisa, crijeva, izgubljenog teka, proljetnog umora, gihta, kašlja, depresivnog, grčevitog i konvulzijskog kašlja, iritacije kože, išijasa, raka, tegoba s plućima, protiv gljivica; protiv manjka C vitamina, nesanice, nadutosti, reume, bolesti štitnjače, tuberkuloze, urinarnog trakta, želuca, zatim za izradu kompresa, za izbacivanje sluzi i katara, za reguliranje stolice te za jače izlučivanje mokraće, regeneraciju stanica, za čišćenje krvi, protiv žučnih kamenca, protiv viška želučane kiseline. Kod komplikacija sa žuči, bubrezima i jetrom u akutnim fazama potrebno je s oprezom uzimati sok od crne rotkve.

Crna rotkva pomaže u liječenju najtežih bolesti, pa i karcinoma, jer smiruje, čisti, jača i obnavlja cijeli organizam. U pučkoj medicini rotkva predstavlja nezaobilazan lijek koji pomaže u liječenju žučnih, jetrenih, dišnih i krvnih bolesti te za izbacivanje žučnih kamenaca, ali i za obnavljanje jetrenih stanica; cijelog probavnog sustava kao što su bolesti želuca, nadutost, crijevne bolesti, zatvor i paraziti; kašlja, dišnih putova; reume, reumatskih bolova, artritisa kroničnog, gihta, kostobolje, išijasa i bubrežnih bolesti.

Rotkvu ne smijemo koristiti kod upala želuca ili crijeva. Kod konzumiranja većih količina crne rotkve može doći do nadražaja bubrega. Sok od rotkve nikada ne soliti. Nakon soka od rotkve ne smije se piti pivo. Koru crne rotkve dobro izribati četkom.

Salata
Salatu od crne rotkve pripremamo tako da naribamo crnu rotkvu, kupus i mrkvu, začiniti s malo maslinova ulja i limuna, bez soli. Uzimati u liječenju bolesti jetre i žuči, a preporuča se i protiv zaraznih bolesti, kao što su gripa i razne viroze. Salatu jesti svaki drugi dan po 1-2 mala tanjurića.

Prašak protiv gljivičnih bolesti pripremamo tako da osušeno sjeme crne rotkve sameljemo u mlincu za kavu, ili ga istucamo u mužaru. Prašak posipati po mjestima koja su zahvaćena gljivicama. Obloge protiv reumatskih bolesti, artritisa, gihta pripremamo tako da crnu rotkvu sameljemo, dodati mekinje, malo jabučnog octa i vruće vode i sve dobro izmiješati. Smjesu nanositi na bolna mjesta u sloju od 1 cm i previti lanenom krpom ili zavojem. J.Kn.
Sok od crne rotkve
Priprema: četkom očistiti i oprati crnu rotkvu. Fino je izribati te u sokovniku ili s pomoću krpe iscijediti sok.

Upotreba: uzimati prema tablici, odnosno dozama određenim za svaki od dana u tjednu za bolesti žuči, kamenaca i pijeska u žuči, žučnih kanala, upale žuči, ciroze jetre, ascitesa, vodene bolesti, težih bolesti - karcinoma, tumora, alergija, kostobolje, reumatizma, artritisa, skorbuta, želuca, crijeva. Napitak se priprema tako da crnu rotkvu izrezanu na komadiće kuhamo i procijeditimo, a vodu u kojoj se kuhala zasladiti medom ili šećerom te piti kao čaj, u malim gutljajima.
Karakterističnog mirisa
Homeopatski lijek Raphanus koristi se za liječenje akutnih slučajeva i to kod zastoja plinova do kojih dolazi nakon nekih kirurških operacija. Koriste se potencije 30 stupnjeva C ili 200 stupnjeva C. Karakterističnog je oštrog mirisa i jakog, žestokog, pomalo ljutog okusa. Kod komplikacija sa žuči, bubrezima i jetrom u akutnim fazama potrebno je s oprezom uzimati sok od crne rotkve.
Sirup za dišne organe
Protiv bolesti dišnih organa i jetre priprema se sirup. Potrebno je 0, 5 l soka crne rotkve, 1 kg meda od ružmarina. Sok crne rotkve izmiješati s medom, uliti u staklenku i pohraniti na hladnom i tamnom mjestu. Uzimati po jednu žlicu svaka 3-4 sata, a djeca po žličicu svakih 6 sati.
Najčitanije iz rubrike