Osijek
DAN EUROPSKE AMAZONE

Rijekom Dravom od Vodenice pa sve do Sarvaša
Objavljeno 21. rujna, 2019.
Građani su imali priliku provozati se čamcem, što će ubuduće biti dio turističke ponude

Međunarodni dan rijeke Drave obilježen je u petak, 20. rujna, na dvije lokacije. Na osječkoj Vodenici kod Solarskog trga, gdje su održane ekološke radionice te izložba fotografija pristiglih na fotonatječaj "Živjeti s Dravom". Drugi dio manifestacije održao se na prostoru Riječne škole na Staroj Dravi u Sarvašu, također s radionicama o zaštiti prirode za djecu osnovnih škola. Na istom su mjestu održane i razne sportske aktivnosti te edukacijsko-pokazne vježbe lovačkog i ribičkog društva Sarvaš, koje su završile gastronomskom prezentacijom.

"Drava je, prije svega, prirodni resurs i fenomen koji uz sebe veže prvenstveno život. Prema tome, trebamo težiti njezinu očuvanju, pogotovo u današnje vrijeme kada je to sve teže. Osječko-baranjska županija jedna je od bogatijih kada su u pitanju vode, tu su Drava, Dunav i Kopački rit, stoga su ovakve akcije dobrodošle kako bi ovoj maloj djeci ukazali na važnost čuvanja prirodnih resursa i kako se odnositi prema prirodi. Čestitam svima koji su organizirali ovo obilježavanje, nadam se da će prerasti u tradiciju", poručio je na Vodenici zamjenik župana Goran Ivanović.

Županija se programu obilježavanja pridružila projektom "Amazon of Europe Bike Trail", čiji je temeljni proizvod biciklistička ruta Europska Amazona.

"Biciklizam je nešto što usko vežemo uz održivi turizam, a s obzirom na to da se on provodi prirodnim vrijednostiim i zaštićenim područjima, kakvo je naša Drava, cilj nam je promicati očuvanje i zaštitu tih područja, ali isto tako osvijestiti javnost te promicati održivi turizam", rekla je Adela Sadiković iz Javne ustanove Županijska razvojna agencija OBŽ-a.

Umjesto regate kanuima do Sarvaša, koja je otkazana zbog nepovoljnog vodostaja, građani su mogli uživati u vožnji motornim plovilom na potezu od Vodenice do Tvrđe.

Ivan Alilović
PROMOTIVNA VOŽNJA ČAMCEM
O turističkim potencijalima Drave ne treba trošiti riječi. Oni su zaista veliki i šteta ih je ne iskoristiti, stoga je direktor TZ-a Grada Osijeka Saša Uranjek najavio jednu novost: “Kako bi turisti na još bolji način doživjeli našu Dravu, u ponudu planiramo uvrstiti i vožnju čamcima. Na potezu od Vodenice, ZOO vrta, kompe, ispod nekoliko mostova, do naših parkova, prekrasne Kopike i Tvrđe, Osijek se može doživjeti u 15-20 minuta, stoga smo u suradnji s jednim poduzetnikom danas odlučili organizirati i promovirati upravo takvu vožnju te se nadamo kako će ona ubuduće postati standardni dio naše ponude.”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike