Mozaik
FESTIVAL POVIJESNIH DOKUMENTARACA

"Ljubav su krumpiri" dobitnik je Grand Prixa History Film Festivala
Objavljeno 17. rujna, 2019.

Dobitnik nagrade Grand Prix 3. festivala povijesnog dokumentarnog filma History Film Festival je "Love is Potatoes (Ljubav su krumpiri)" redateljice Alione van der Horst, objavljeno je na završetku festivala u Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci.


Festivalski žiri, kojeg su činili poljska redateljica, producentica i scenaristica dokumentarnih filmova te novinarka Anna Ferens, kanadski snimatelj i redatelj Greg Fox, kulturologinja iz Rijeke Ksenija Zubković, redateljica, scenaristica i producentica iz Zagreba Tiha K. Gudac i sveučilišna profesorica, montažerka slike i zvuka te umjetnica Ingeborg Fülepp, ustvrdio je da je taj film saga o obitelji u kojoj se povijesni događaji odražavaju na osobnoj razini - pričom o jednoj obitelji autorica je prikazala tragičnu sudbinu tisuća pod represivnim terorom.


Aliona van der Horst dobitnica je i nagrade za najbolju redateljicu festivala. Nagradu za najbolji scenarij dobio je Carlos Oteyza za film "I Am the People", najboljim snimateljem proglašen je Matthias Grunsky za rad na filmu "Defiance. Three Women and the Vote (Prkos. Tri žene i pravo glasa)", najbolja montažerka je Christine Marier ("What Ever Happened to Rosemary Kennedy - Što se dogodilo s Rosemary Kennedy"), najbolji producent je Michel Rotman ("Fritz Bauer Prosecutor of Nazis – Fritz Bauer, tužitelj protiv nacizma"), a najbolji skladatelj Nizamettin Aric ("Unseen Photos of Anfal – Neviđene fotografije Anfala").


Filmovi u festivalskoj konkurenciji podijeljeni su na one u televizijskoj produkciji te one u nezavisnoj. Prema tome je, prema ocjeni žirija, najbolji televizijski film "Defiance. Three Women and the Vote" Beate Thalberg, a najbolji nezavisni film "Waldheim Waltz (Waldheimov valcer)" Ruth Beckermann. O nagradi publike ove godine odlučio je šesteročlani žiri sastavljen od filmofila, stručnjaka i novinara, a prema njima je najbolji film festivala "Waldheim Waltz".
Festival je ove godine bio posvećen 100. godišnjici osnutka Bauhausa, škole za umjetnost, arhitekturu i dizajn koja je djelovala u Njemačkoj od 1919. do 1933. Tako je na prvi dan festivala u galeriji Kortil, u sklopu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, otvorena putujuća izložba ‘‘bauhaus:imaginista‘‘, a u programu festivala bilo je i nekoliko dokumentarnih filmova. H
Najčitanije iz rubrike