Kultura
113. SEZONA HNK U OSIJEKU

Vrselja: Već sada precizno znamo datume svih premijera, što prijašnjih sezona nije bilo slučaj
Objavljeno 14. rujna, 2019.
Pet dramskih premijera (tri na velikoj, dvije na maloj sceni) te dvije operne

Iako je intendanturu preuzela još 1. travnja, Dražena je Vrselja kao nova intendantica HNK u Osijeku jučer (na petak 13.) na konferenciji za novinare, okružena najbližim suradnicima, predstavila svoju (službeno) prvu, a ujedno 113. kazališnu sezonu. U ime osnivača potporu im je dala Danijela Klobučar, voditeljica gradskog Odsjeka za kulturu, a najavljena se Sandra Filipović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, do završetka konferencije nije pojavila.


Kako je pred njima zahtjevna i sveobuhvatna rekonstrukcija zgrade, za čim žude svi, nije čudo što je time konferencoija i počela. No dok se to konačno ne dogodi, kazalištarci rade svoj posao, a to znači da pripremaju nove premijere, repriziraju stare naslove, gostuju, domišljaju se novim manifestacijama. Obnova je nužna, a vodstvo HNK u svim uvjetima strogo vodi računa o sigurnosti zgrade, imovine, ljudi, publike. Marketinške novine primarno informiraju i privlače publiku, a sekundarno i uljepšavaju kazalište, rekla je Vrselja, ponosna što već sada precizno znaju datume svih premijera 113. sezone, pa čak i naslove sljedeće, što prijašnjih sezona nije bilo slučaj, a grubo je planiranje kazalištu nužno, dodala je.

Doljnjodravska 11?!

Kako bi preduhitrila novinarska pitanja o Doljnjodravskoj 11, jer su ljetos gledateljima, koji su zbog kišom prekinutih izvedbi bili zakinuti, obećali jesenske,čini se, od toga ne će biti ništa. Te predstave nema čak ni na popisu repriznih naslova. No to ne znači da odustaju od nje. Dapače, najavljuje intendantica, planiraju joj novo dramaturško ruho, kako bi bila dotjerana za festivalska gostovanja.


- Ovaj sam projekt naslijedila, a neke stvari nisu bile riješene. Plan je bio da Zlatko Sviben na jesen prenese predstavu u kazalište, no ne ćemo to uspjeti do kraja rujna jer je nužna promjena dramatizacije - napomenula je Dražena Vrselja.


Zahvaljujući programu Scena u sceni (bivša Noćna scena) proigrat će cijeli ansambl, čiji su članovi prošli ozbiljne audicije na više razina, kao u pravim europskim kazalištima, dodaje intendantica, a kane i nadalje biti dijelom OLJK-a, obećali su Gradu.


O. d. ravnatelja Tehnike Davor Molnar istaknuo je kako im je budimpeštanska Opera velikodušno poklonila scenografiju za Kneginju čardaša (premijera 8. studenoga), koju je radila Oscarom nagrađena Agnes Gyarmati. Osim Kálmánove operete ansambl Opere sprema još jednu premijeru, Samsona i Dalilu Camillea Saint-Saënsa. Ravnatelj Filip Pavišić nije krio razočaranje što godišnje Opera ima samo dvije premijere, no nastoje to kompenzirati kvalitetnim i hit naslovima. Počašćen je suradnjom s budimpeštanskom kazališnom kućom, ali i ponosan što sve više gradova pokazuje zanimanje za Novogodišnji koncert. Trebao bi prosinac trajati 40 dana kako bismo svima udovoljili, dodao je, najavivši iznenađenje za sve popularniji Božićni koncert.

Koprodukcije


Ravnateljica Drame, koja je na toj dužnosti od kraja svibnja, a u Osijeku od 2007., Puljanka Petra B. Blašković, zadovoljna je premijernim naslovima iz četverogodišnjeg programa Dražene Vrselje, kao i neočekivanim osobnim usponom na tako važnu funkciju. Svjesna odgovornosti sezone pred vratima, zahvalila je Osijeku na povjerenju. Veseli ju Scena u sceni, koja će priliku dati svima da se iskažu u zahtjevnim ulogama, ali i koprodukcija s vinkovačkim Gradskim kazalištem "Joza Ivakić", koja će u svibnju 2020. rezultirati premijerom Strindbergove Gospođice Julije s briljantnom Matejom Marušić, draguljem vinkovačkog ansambla. Najbolje ispitne predstave s Akademije za umjetnost i kulturu vidjet će publika na reviji na kraju sezone, ali i tijekom sezone kroz suradnju sa scenografima, kostimografima, glumcima... Tako će prostor dati mladima da steknu iskustvo u HNK. Da imaju sluha za potrebe mladih, pokazat će i malim siječanjskim festivalom Ctrl (culture) Alt (alternative) HNK, koji u budućnosti ne mora nužno ostati unutar HNK.


Narcisa Vekić
7. prosinca
OSJEČKI HNK SLAVI ROĐENDAN
Dražena Vrselja

intendantica

Doljnjodravsku 11 sam naslijedila, a neke stvari nisu bile riješene. Plan je bio da Zlatko Sviben na jesen prenese predstavu u kazalište, no ne ćemo to uspjeti do kraja rujna jer je nužna promjena dramatizacije
Geslo sezone: Umjetnost ima bezbroj lica
Pod sezonskim geslom Umjetnost ima bezbroj lica, uz što ide i bogati dvojezični katalog sezone, čija naslovnica podsjeća na pozivnicu za vjenčanje, najavili su okrugli stol Razumijemo li se. Ideja je to Ivane Šojat, koja će biti i prva gošća. Stol će moderirati Saša Drinić, a gosti će biti dramaturzi, redatelji... U prosincu HNK slavi rođendan, a intendantica je konferenciju iskoristila za zahvalu osnivačima za svaku kunu za koju se izbore i što imaju sluha za stalno nove rebalanse proračuna koje iz HNK traže. Poslovna ravnateljica Dina Begović podsjetila je na Kazališni rujanski klik (Sugar i Buba u uhu, po cijeni od 35 kn za ulaznicu), ali i na upis starih i novih pretplatnika. Novine su Simfo-rock koncert, ciklus Klasici u HNK, Ctrl Alt HNK (za mlade), tu je i Kazališna ljetna špica...
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike