Osijek
NOVI KOMUNALNI RED

Dimnjaci se mogu stavljati na pročelja, oprano rublje ne!?
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Apsurdno je da su dimnjaci sa strane javne površine dopušteni, a za rublje slijede visoke novčane kazne

Nakon što je Glas Slavonije izvijestio o slučaju postavljanja fasadnog dimnjaka na vanjskoj strani pročelja u Opatijskoj 33, postavilo se pitanje je li riječ o izdvojenom slučaju ili svatko tko ima valjani projekt za postavljanje tzv. C-trošila može učiniti isto?

Podsjetimo, prema tvrdnjama tamošnjeg predstavnika stanara, suvlasnik zgrade na drugome katu nije zatražio potpise svih suvlasnika. Međutim, radove je izveo, kako je priopćeno iz tvrtke Dimnjak, u skladu sa svim propisima, a mogući izostanak potpisa ostalih suvlasnika, iako nije pravno obvezujući, svakako je poželjan. Kako je stanar (ipak) postavio trošilo na vanjsko pročelje, a što je direktor tvrtke Dimnjak Dejan Lončarić prokomentirao da svatko tko želi, uz valjani projekt, može izvesti fasadne dimnjake, osim ondje gdje je obavljena energetska obnova zgrade, čini se da je u Osijeku doista dopušteno izbušiti neograničen broj otvora za dimnjake!

I doista, prema novom komunalnom redu, donesenom u srpnju ove godine, u čl. 17 stoji kako je propisano da je montaža moguća, no ne uz prethodne suglasnosti i to Grada Osijeka.

- Odluka o komunalnom redu grada Osijeka u čl. 17 propisuje da je na zgrade i druge građevine te pripadajuće okućnice u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba, u dijelu koji je vidljiv s površina javne namjene, dopušteno postavljanje, među ostalim, i dimovodnih instalacija, a koje se prema posebnim propisima grade bez građevinske dozvole i glavnog projekta. Prethodno navedena oprema i uređaji mogu se postaviti samo uz suglasnost i na način i uvjete koje propiše upravno tijelo nadležno za poslove urbanizma, a sukladno prostornom uređenju grada - stoji, među ostalim, u odgovoru Grada Osijeka koji potpisuje Siniša Gregoran, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu, kao i to da će komunalni redar izvršiti očevid kako bi utvrdio je li ugrađeni dimnjak u Opatijskoj 33 postavljen uz suglasnost nadležnog tijela. Ako nije, poduzet će se mjere sukladne odluci.

Podsjetimo da je direktor Lončarić savjetovao drugu i, kako je rekao, jeftiniju inačicu suvlasnicima, a to je gradnja zajedničkog dimnjaka, odnosno sanacija postojećeg.

Međutim, zahvaljujući spomenutom članku iz Odluke, a koji do sada nije decidirano propisivao dimovodne cijevi, nego druge uređaje koji se (ne) smiju staviti na objekt i oko njega, sad će svatko, uz valjanu dokumentaciju i suglasnost, moći bušiti otvore za dimnjake. I ne samo to, nego uz dimovodne instalacije sad mogu postavljati i tende, montažno-demontažne nadstrešnice, zajedničke antenske sustave, klimatizacijske uređaje i druge uređaje na građevinama, i to bez građevinske dozvole. Ako se to izvodi sukladno prostornom uređenju grada, neće biti prepreke da, primjerice, zgrada sa šest stanova izbuši šest otvora za šest dimnjaka. Sve to može se izvesti u zgradama gdje nije obavljena energetska obnova zgrade. U konkretnom slučaju u Opatijskoj 33, kako nas je prije izvijestio predstavnik suvlasnika, prikupljanje dokumentacije za energetsku obnovu je u tijeku, što će značiti da će se dimnjak morati ukloniti. Također i eventualne vanjske jedinice klima-uređaja, antene i sl.

No stanari svih ostalih zgrada bez energetske obnove, čini se, mogu bez problema prema javnoj površini okrenuti dimnjak ili antenu, ali ne i - rublje! Naime, novi komunalni red u čl. 11, podsjetimo, propisuje vidljivu zabranu vješanja ili izlaganja rublja...

Marija Mihelić
STARI KONTRA NOVOG KOMUNALNOG REDA
Stari komunalni red u čl. 9 propisivao je da su navedene uređaje suvlasnici zgrade dužni postaviti na vanjske dijelove i krovišta, ali koji nisu okrenuti na javnu površinu. Iznimno kad nema druge mogućnosti može se postaviti i s one okrenute na javnu površinu, no u visini od najmanje 3,5 metra od tla.

Novi komunalni red pak propisuje mogućnost postavljanja raznih uređaja, i to u dijelu vidljivom s površina javne namjene.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike