Magazin
TJEDNI OSVRT

Predsjedničkom kampanjom uglavnom dominira šutnja
Objavljeno 7. rujna, 2019.

Kampanja za predsjedničke izbore još nije službeno počela, no zahuktava se. Samo kako? Za sada je više nalik na neki reality show, samo što se ta predstava stvarnosti ne dotiče svakodnevice običnih ljudi, nego je više odraz učmalosti hrvatske politike.

Tako smo ovih dana doznali da je novi adut u kampanji zdravstveno stanje kandidata. Miroslav Škoro objavio je kliničku sliku te pozvao i ostale da to učine, no Zoran Milanović time se ne želi baviti, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao i ostali kandidati, tvrdi da nema što skrivati. Nadalje, iako u predsjedničinu stožeru tvrde da ona ne planira ići u obračun sa Škorom, činjenica je da on kao pjevač ima publiku, pa mu se predviđa oko 18 posto glasova podrške, uglavnom s desnice. Time glavni protukandidat Grabar-Kitarović ostaje Milanović, koji uglavnom još uvijek šuti te rijetko daje izjave, čak i o društveno-političkim pitanjima, kako u zemlji tako i svijetu. Ne zna se puno ni o smjeru njegove kampanje, a ni predsjedničin stožer još ne otkriva imena ljudi koji će je podržati, ali, kako se ipak doznaje, namjera je da se u kampanji zahvati šire od HDZ-ove biračke baze te će se angažirati i poznata lica - glumce, sportaše, poduzetnike, OPG-ovce... što bi mogao biti i odgovor na Škorine adute, jer su joj ipak potrebni i glasovi birača desnijih od aktualnog HDZ-a. Dakle, ignoriranje Škore ipak će teško proći, jer to ne znači i da se on neće osvrtati na predsjednicu, koja mu je prva na udaru. On će do birača, čemu svjedočimo i ovih dana, pokušati i humorom. Potvrda tome je i videoskeč na Facebooku s komičarom Željkom Pervanom u kojem je osim humora pokazao da je spreman i na oštriju retoriku. Naime, Škoro je poručio da neće biti “cheerleadersica” (plesačica koja privlači gledatelje u dvorane), no iz njegova stožera tvrde da njegove riječi nisu usmjerene na Grabar-Kitarović, nego općenito na predsjednike bez ovlasti, a zbog čega bi, kako je već najavio, inicirao ustavne promjene, jer smatra da je predsjednik s postojećim ovlastima jednostavno fikus. Sve u svemu, ipak je tu već podsta niskih udaraca i obračuna na osobnoj razini.

Ono što također bode oči jest da ni jedan kandidat do danas nije otvorio i racionalno prozborio ni o jednoj ozbiljnijoj temi, osim kada je riječ o dnevno nametnutim događajima, a na kojima se većina već dobrano i spotakla. Kako je također primijećeno, još uvijek je na djelu kampanja u kojoj se kandidati natječu tko će više šutjeti, izbjegava se novinare, osim odabranih, a uz to se izrazito pazi na gafove koji bi kandidate mogli skupo koštati.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike