Ekonomija
TRI ŠEĆERANE PRERADIT ĆE MILIJUN TONA REPE

Oporavlja se tržište, bolji dani za industriju šećera
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.

Dan polja šećerne repe Hrvatska industrija šećera organizirala je jučer na pokusnom polju Meretine, pokraj Županje. Brojnim proizvođačima, a okupilo ih se oko 300, predstavljena su pokusna polja na kojima se testiraju dosadašnje i nove sorte repe s ciljem povećanja kvalitete i prinosa, što je ključno za konkurentnost i opstojnost hrvatskih proizvođača na tržištu EU-a. Polja je s čelnicima tvrtke, stručnjacima i proizvođačima obišao i Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede.
Poručio je da je šećer već dugo vremena jedan od najznačajnijih hrvatskih izvoznih proizvoda i u Ministarstvu poljoprivrede smatraju da to tako treba i mora opstati. I svi potezi koje čine idu u tom smjeru.


- Da možemo biti konkurentni pokazatelj je 2016. godina kada smo imali proizvodnju od 11,2 tone šećera po hektaru. Ukidanjem proizvodnih kvota u listopadu 2017. nastupila je velika kriza na tržištu šećera EU-a, i došlo je do drastičnog pada cijene. U Ministarstvu smo pratili situaciju, komunicirali s proizvođačima i s industrijom šećera, reagirali nacionalnim mjerama i na razini EU-a i zahtijevali pokretanje tržišnih mjera. Kroz Program ruralnog razvoja u 2018., u sklopu Mjere 4, raspisali smo zaseban javni poziv za proizvođače repe i sklopili ugovore u vrijednosti od 80 milijuna kuna. Od ove godine donijeli smo trogodišnji program potpore proizvođačima repe u vrijednosti od 20 milijuna kuna godišnje. Sve ove mjere trebaju pridonijeti opstojnosti proizvodnje šećera i proizvodnje šećerne repe. To je strateški cilj RH i nama je bitno zadržati proizvodnju, zadržati šećeransku industriju i pozdravljamo sve napore koje su poduzeli na organiziranju i ujedinjavanju kako bi bili što konkurentniji - kazao je Karalić. Naglasio je da će Ministarstvo i nadalje pratiti trendove u tom sektoru koji su ohrabrujući, jer se cijena šećera oporavlja. A upravo zbog toga, najavio je jučer predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro, proizvođači mogu očekivati i isplatu veće otkupne cijene repe, što je pozdravljeno velikim pljeskom. Naime, uz fiksni dio od 230 kuna za tonu, dogovoreno je da ako cijena šećera raste, dobivaju dodatan bonus koji će im sada biti i isplaćen.


Član Uprave HIŠ-a Ivo Rešić kazao je da je u Hrvatskoj proljetos repom zasijano 11.400 hektara, i sve tri tvornice planiraju preraditi približno milijun tona repe te proizvesti oko 130.000 tona šećera. Oko 9. rujna kampanja prerade repe krenut će u Županji i u Osijeku, a u Virovitici krajem listopada. Prosječni prinos repe po hektaru je iznad 60 tona, a to, istaknuo je Rešić, govori o poboljšanju tehnologije i korištenju sve kvalitetnijih repromaterijala, a zajednički će se tražiti najbolja rješenja, jer svaki je detalj bitan u toj proizvodnji.
Prosječna digestija bit će oko 15, a analize prije kampanje pokazale su veliki raspon, od jako niskih i nezadovoljavajućih, do iznenađujuće visokih postataka sadržaja šećera u repi.Marija Lešić Omerović

Željko Zadro

predsjednik Uprave Hrvatske inudstrije šećera

Hrvatska industrija šećera sa sve tri šećerane pod jednim krovom sigurno ima bolju,stabilniju i perspektivniju budućnost. Hoće li raditi jedna, dvije ili tri ovisi o proizvođačima
POVEĆATI HEKTARE POD REPOM
Zadro je istaknuo da je 550 eura za tonu šećera cijena koja jamči opstojnost i osigurava dobar i siguran život svima koji od te industrije žive. - Hvala vam na strpljenju, hvala što ste imali hrabrosti i vjere i podržavali nas. Molim vas da povećate hektare pod repom, da nas podržite, jer ljudi od toga žive i bilo bi šteta da se, izuzmemo li Našicecement, ta tri zadnja dimnjaka u Slavoniji ugase - kazao je proizvođačima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike