TvObzor
ZVIJEZDA CANTOPOPA UPROPASTILA JE KARIJERU ZBOG SVOG POLITIČKOG ANGAŽMANA

Denise Ho želi pjevati
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.

Dok je politički i društveni angažman poznatih glazbenika i drugih javnih osoba u slobodnom svijetu normalna stvar još postoje zemlje u kojima je tako što krajnje nepreporučljivo. Zauzimanje na strani onih koji smatraju da stanovnicima Hong Konga pripada neokrnjena samouprava u odnosu na kontinentalnu Kinu, baš onako kako je dogovoreno između Velike Britanije i Kine 1984. godine, svojom karijerom je platila tamošnja pjevačica, prodemokratska aktivistica i nekadašnja glazbena zvijezda Denise Ho.

Draža joj sloboda
Rođena 1977. još u vrijeme kada je Hong Kong bio britanska kolonija, Denise Ho Wan-see je odrastala zajedno sa svojim gradom koji je doživljavao preobrazbu. U strahu od toga što donosi prijenos vlasti u Hong Kongu, zajedno s roditeljima seli se 1988. u Kanadu gdje nastavlja školovanje. U Montrealu pohađa nekadašnji isusovački Collège Jean-de-Brébeuf među čijim alumnima je većina kanadskih premijera uključujući i aktualnog Justina Trudeaua te započinje studij na Université du Québec à Montréal. Svoju akademsku karijeru prekida sudjelovanjem na natjecanju mladih glazbenih talenata u Hong Kongu kada je imala samo 19 godina. Kao što je poznato, Hong Kong je središte diskografski moćnog cantopopa koji od osamdesetih godina doživljava procvat svoje popularnosti u središnjoj Kini, ali i u brojnoj kineskoj dijaspori u Tajvanu, Singapuru i Maleziji kao i susjednim zemljama kao što su Južna Koreja, Japan, Tajland i Vijetnam. Svoj naziv duguje kantonskom narječju kineskog jezika kojim se pretežito govori u Hong Kongu, Makauu, južnoj Kini i zemljama kineske dijaspore u jugoistočnoj Aziji. Denise Ho je ubrzo pronašla svoje mjesto na sceni utjecajnog i lukrativnog cantopopa. Nakon preslušavanja njezinog albuma “Awekening” iz 2011. ne možemo ustvrditi ništa drugo nego kako nedvojbeno posjeduje autorski i izvođački eros. Darovitoj i fizički privlačnoj mladoj dami jedino je nebo bilo granica s obzirom na potencijalno tržište od milijardu ljudi. Samo bi lud čovjek prokockao svoje izglede da u tome poslu uspije.

Njezine nevolje počele su prije pet godina kada se pridružila prodemokratskom pokretu u Hong Kongu. Sudjelovanjem u prosvjedima kojima su tražili više demokracije u tom ekskluzivnom dijelu Kine koji od 1997. uživa poseban status u skladu s proklamiranim načelom Denga Xiaopinga o “jednoj državi i dva sustava” Denise Ho je učinila autogol života jer je kineske vlasti stavljaju na svoju crnu listu, a diskografske kuće i organizatori koncerata joj okreću leđa kako se ne bi zamjerili moćnom komunističkom režimu u Pekingu. No, osim onih kojima je vlastita imovinska korist prva vrijednost u životu, postoje i ljudi kojima su važnija moralna načela, a Denise Ho, stasala u demokratskoj Kanadi, naučila je cijeniti slobodu. Kako je novinarima sama rekla, odlučujući trenutak u njezinom političkom sazrijevanju bila je referendumska kampanja o neovisnosti Québeca 1995. Na prosvjedima 2014. u Hong Kongu bila je uhićena zbog sjedenja ispred zgrade Admiraliteta. Nakon toga se njezina karijera strmoglavila jer je svuda oko sebe nailazila bojkot diskografske industrije u Hong Kongu sklone autocenzuri kada je riječ o mogućim nesporazumima s kineskom vladom.

Čudo neviđeno
Odrekao je se i njezin pokrovitelj, kozmetička tvrtka Lancôme koja je pokleknula pred pritiscima iz Pekinga zbog čega je njezin koncert u Hong Kongu 2016. otkazan. Isto se dogodilo i lani u Maleziji, a razlog neodržavanja koncerta bila je njezina alternativna seksualnost. Svoj posljednji studijski album “Recollections” objavila je 2013. To je bila cijena njezina građanskog neposluha. Denise Ho pokušava danas preživjeti na tržištu organizirajući svoje koncerte sama. Dogodilo se i čudo neviđeno, nakon pet godina bojkota gradske vlasti su joj usred novog vala prosvjeda dopustile da nastupi u Hong Kong Coliseumu.

Draško Celing
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

“BEZGREŠNA” JE FILM OD ČIJEG TERORA NEMA BIJEGA

Sydney Sweeney je sestra Cecilia u krvavom hororu

Najčitanije iz rubrike