Zdravlje
MOŽE LI PJEVANJE POBOLJŠATI ZDRAVSTVENO STANJE?

Pjevanje ljudima uspijeva popraviti raspoloženje, ali i znatno pridonosi kvalitetnijem disanju
Objavljeno 22. srpnja, 2019.

U proteklih dvadeset godina brojni su znanstvenici pokušali definirati psihološke, biološke i bihevioralne mehanizme koji pjevanje dovode u vezu sa zdravljem, pišu britanski mediji.

Profesorica Daisy Fancourt s University College London (UCL) tvrdi da se u tijelu, dok pjevamo, odvijaju brojne promjene. "Primjerice, smanjuje se izlučivanje hormon stresa, poput kortizola, a zamijetili smo i razliku u razini endorfina, koji se dovode u vezu s raspoloženjem", rekla je Fancourt.

Pojasnila je da je pjevanje multimodalna zdravstvena aktivnost, jer sadržava brojne komponente. Između ostaloga, podrazumijeva emotivno izražavanje, a znamo da je ono dobro za mentalno zdravlje. Istodobno pjevanje omogućuje društvenu interakciju, koja može pridonijeti da se pojedinac u manjoj mjeri osjeća izoliranim.

Izlučivanje endorfina
Fancourt tvrdi da i slušanje glazbe pozitivno utječe na zdravstveno stanje. "Među osobama koje idu na koncerte, bez obzira na to je li riječ o klasici ili rocku, znanstvenici su otkrili slično snižavanje razine stresa." Glazba, a osobito pjevanje, koristi se kao terapija kod osoba suočenima s demencijom. Znanstvenici ističu prednosti pjevanja u grupi te korist od pjevanja za pacijente s kroničnim plućnim bolestima, od astme do karcinoma pluća.Sam čin pjevanja potiče organizam na izlučivanje endorfina, hormona koji se povezuju s osjećajem zadovoljstva. Dok pjevamo, moramo duboko disati, što posljedično pojačava protok krvi u organizmu, pa se pojačava i djelovanje endorfina. Znanstvenici kažu da je to slično naletu endorfina koji osjetimo dok se smijemo ili kad jedemo čokoladu.

Istraživači sa Sveučilišta u Goeteburgu prethodno su utvrdili da se ljudima koji pjevaju u grupi sinkroniziraju otkucaji srca. Bjorn Vickhoff, voditelj istraživanja, objašnjava: "Pjevanje je oblik kontroliranog disanja, jer udišete prije fraza glazbene izvedbe, a između njih izdišete. To vam daje učinak vrlo sličan onom disanja tijekom joge. Pomaže vam da se opustite, a postoje naznake i da poboljšava rad srca."

Povjerenje i bliskost
Jedna je studija pokazala da je nakon samo 40 minuta grupnog pjevanja razina hormona stresa, kortizola, pala puno brže nego što bi to bilo u uobičajenim okolnostima.Studija provedena na Sveučilištu u Frankfurtu pokazala je da pjevanje povećava očekivani životni vijek jer snižava razinu kortizola. Istraživanje je obuhvatilo ispitivanje krvi profesionalnih članova zbora prije i nakon izvedbe Mozartova “Requiema” na sat vremena. Ishod je uglavnom bio oslobađanje antitijela imunoglobina A neposredno nakon probe, što ubrzava imunosni sustav.

Znanstvenici su otkrili i da se u organizimu osoba koje pjevaju u zboru tijekom izvedbe proizvodi hormon oksitocin, koji zovu i hormonom ljubavi. On se izlučuje dok se grlimo. Zaslužan je za pojačanje osjećaja povjerenja i bliskosti. To bi moglo biti objašnjenje zašto osobe koje pjevaju u zborovima intenzivnije doživljavaju prijateljstva i zajedništvo. Pjevanje izaziva i izlučivanje dopamina, čestog neurotransmitera u mozgu. Otprije je poznato da dopamin rezultira ugodnim osjećajima kao što je reakcija na neke stimulanse, poput konzumiranja hrane ili uzimanja kokaina. Njegovo izlučivanje povezuje se s jačanjem emocija i motivacijom.I posljednje, ali ne manje važno, pjevanje u grupi pomaže pojedincu da poboljša svoj društveni život, jer će na taj način imati više samopouzdanja i poboljšati komunikacijske vještine, a kod oboljelih pridonosi oporavku od mentalnih bolesti, pojačavajući pritom njihov osjećaj vrijednosti i samouvjerenost.
Hina
Među osobama koje idu na koncerte, bez obzira na to je li riječ o klasici ili rocku, manja je razina stresa
Možda ste propustili...

SEZONSKA GRIPA OZBILJAN JE JAVNOZDRAVSTVENI PROBLEM

Najčešće obolijevaju predškolska djeca

BRIGA O VREMENU I OMJERU KALORIJA U VEČERNJIM OBROCIMA SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH BOLESTI

Kasni večernji obroci, nakon 18 sati, mogu loše utjecati na kardiometaboličko zdravlje žena

GENI MOGU UTJECATI NA TO PODNOSI LI NETKO OKUS PIVA, KAVE ILI CRNE ČOKOLADE

Ne volite jesti brokulu ni kelj? Izvucite se na gene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BRIGA O VREMENU I OMJERU KALORIJA U VEČERNJIM OBROCIMA SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH BOLESTI

Kasni večernji obroci, nakon 18 sati, mogu loše utjecati na kardiometaboličko zdravlje žena

2

STUDIJA POREMEĆAJ LIČNOSTI

Narcisoidne su osobe užasni, ali sretni ljudi

3

STUDIJA ZDRAVO ZELENILO

Ljudi u gradu žive duže ako su okruženi zelenim površinama