Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Anušić: Županija je u pogledu gospodarstva u plusu 2,2 mlrd. kuna
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Najvažnija odluka ove skupština bila je ona o odobravanju dodatne kvote domskih liječnika da prijeđu u privatnike

Osječko-baranjska županija u prvoj se polovini ove godine glede gospodarskih aktivnosti našla u plusu od 2,2 milijarde kune, pohvalio se jučer župan osječko-baranjski Ivan Anušić na 22. sjednici Županijske skupštine.


Čelni čovjek Županije vjeruje i kako će se ovaj trend rasta nastaviti i u drugom dijelu godine, ali i 2020. godine. Naime, ova sjednica posljednja je prije ljetne stanke, a sazvana je prilično kasno zbog dugotrajnih konzultacija s Ministarstvom zdravstva vezano uz način određivanja broja ordinacija koje će u skladu s novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ostati u okviru Doma zdravlja, odnosno broja onih kojima će biti dopušten prelazak iz domskog sustava u privatnu praksu. Prema toj odluci, u sustavu domova zdravlja ostaje samo 25 posto liječnika primarne zdravstvene skrbi iz mreže HZZO-a. Iako je rok za tu odluku bio do kraja lipnja, Županija je u donošenju odluke zakasnila 18 dana, što im je odmah zamjerio Klub vijećnika SDP-a Osječko-baranjske županije.

 

Najam za jednu kunu


Župan Ivan Anušić kratko je odgovorio da je riječ o kompleksnom problemu oko kojega se odluke ne mogu donositi preko noći. - Prvo je bilo potrebno sve iskomunicirati sa svim liječnicima, a imali smo i sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem da vidimo kako riješiti sve one stvari koje nisu bile dovoljno dobro izartikulirane u samom zakonu. Kada smo te odgovore dobili, sazvana je sjednica i nisu se tu rokovi posebno probili niti je napravljen problem za liječnike. Mi smo čak napravili i dodatan pomak da smo svim liječnicima koji svoje ordinacije imaju u ruralnim dijelovima gdje demografski situacija nije zadovoljavajuća mjesečni iznos zakupnine poslovnog prostora ponudili za jednu kunu bez obzira na veličinu prostora. Vodeći se potrebom za osiguravanjem što veće dostupnosti zdravstvene zaštite u ruralnim i manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije, a smatrajući kako bi niža cijena zakupnine bila stimulativna za obavljanje zdravstvene djelatnosti na tim područjima, odlučili smo se na ovakav amandman - naglasio je župan Anušić.

 

Problem u Baranji


Inače, kao poseban problem na terenu naglašena je i mogućnost gubitka projekta od 90 milijuna kuna na području Baranje, gdje je trebao proći projekt širokopojasnog interneta, ali zbog činjenica da načelnik općine Čeminac Zlatko Pinjuh odbija potpisati privolu da ovaj projekt prođe i kroz njegovu općinu, čini se kako će Baranja ostati bez širokopojasnog interneta.


- Pravila su jasna. Sve općine moraju dati suglasnost za širokopojasni internet. Jedna općina i načelnik ne želi potpisati i ne želi objasniti zašto to ne žele, a time 90 milijuna kuna propada - upozorava Anušić.


Na repertoaru Skupštine našla se i tematika strategije kontrole komaraca. Naime, župan je naglasio kako je interventnih pet milijuna kuna za tretiranje komaraca iz zraka potrošeno te će dodatna sredstva u slučaju potrebe biti zatražena, ali je jučer na Skupštini usvojen i Prijedlog Strateških smjernica kontrole komaraca na području županije do 2024. godine.

- Strategija kontrole komaraca je ono čega se nitko do sada nije pridržavao. Postoje sporadično općine i gradovi koji cijele godine vode odgovorno brigu o komarcima, a to znači od 1 siječnja do 31. prosinca, a ne samo kada komarci postanu problem. Takvu strategiju usvojit će sva općinska i gradska vijeća, a Županija će se uključivati kroz ZZJZ monitoring i preporuke, ali borbu će voditi gradovi i općine - naglasio je župan Anušić.
Nefreteta Z. Eberhard

Štete zbog pijeska i šljunka u milijardama
Župan Anušić komentirao je i štete koje su nastale zbog dugogodišnjeg problema zabrane eksploatacije pijeska i šljunka u Hrvatskoj. - Eksploatacija pijeska iz Drave, Dunava i Save samo je jedna od nelogičnost koja se našla u zakonima. Tim zakonom iz 2011. godine gospodarstvo je oštećeno za milijarde kuna jer se taj isti pijesak uvozio i transportirao našim cestama koje su uništene. Načinjena je i šteta na plovnim putovima. Ovim zakonom stvari se počinju mijenjati i ulazimo u fazu da možemo gospodariti svojim pijeskom. Imamo još nekoliko apsurdnih zakona i njima ćemo se baviti - najavio je Anušić.
KBC u Gackoj
Na Skupštini je ponovljeno i kako je konačna lokacija gradnje novog Kliničkog bolničkog centra Gacka ulica, te kako Grad Osijek mijenja GUP zbog tog projekta, ali i kako bi natječaj za idejno rješnje bolnice možda mogao biti raspisan već do kraja ove godine.
U sustavu domova zdravlja ostaje samo 25 posto liječnika primarne zdravstvene skrbi iz mreže HZZO-a
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike