Osijek
LJETNI UPISNI ROK NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

Zbog loše državne mature, prazna mjesta na fakultetima
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
Nema mjesta samo na Medicinskom, najgore su prošli Pravni, FAZOS i odjeli

Ostvarilo se ono čega su se čelnici mnogih visokih učilišta pribojavali - katastrofalni rezultati državne mature, najlošiji u deset godina njezina provođenja, ostavili su za sobom tisuće praznih mjesta na fakultetima diljem Hrvatske. Prema podatcima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, na osam hrvatskih sveučilišta u jesenskom roku može se upisati još više od 6500 brucoša. A podatci Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta na mrežnoj stranici Postani student pokazuju da je na Sveučilištu u Osijeku za jesenski rok slobodno čak 1140 mjesta - od ukupno 3730 koliko ih se moglo upisati. Od svih 17 sastavnica osječkog Sveučilišta, mjesta nema jedino na Medicinskom fakultetu!

Na medicinu upis je u ljetnom roku ostvarilo svih 70 planiranih brucoša, kao i njih 30 na studiju medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

FERIT gotovo popunjen
Drugi najbolji rezultat ima Građevinski i arhitektonski fakultet, gdje su za jesenski rok ostala samo četiri mjesta - a 280 je popunjeno. Mjesto više traži se na Arhitekturi i urbanizmu, koji je brzo popunio upisnu kvotu od 40 brucoša, dok su dva slobodna mjesta ostala na redovnom studiju građevinarstva, kao i dva mjesta na tom stručnom studiju.

Problema s upisima zasigurno nema ni za Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti koji sigurno upisuje 330 studenata - učitelja, odgojitelja, kineziologa. Za jesen je ostalo ukupno šest mjesta - na redovnom učiteljskom studiju te ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju u Osijeku.

Dobro je prošao i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo. Ljetni rok ispunit će 204 brucoša, ostavljajući tako samo 16 slobodnih mjesta za jesenski rok. Razgrabila su se mjesta za fizioterapiju u Orahovici, redovnom studiju sestrinstva u Osijeku i izvanrednom u Novoj Gradiški. No ipak je devet slobodnih mjesta za jesen na njegovu izvanrednom studiju sestrinstva u Pregradi, a izvanredni studij dentalne medicine u Osijeku može upisati još sedmero brucoša.

Brige nema ni za Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, koji je na svojim redovnim, izvanrednim i stručnim studijima ispunio čak 380 od ukupno 400 mjesta. Ovih je 20 mjesta ostalo isključivo na redovnom studiju elektrotehnike i informacijskih tehnologija. Mjesta na svim drugim smjerovima su planula!

No to nipošto nije slučaj na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti i Pravnom fakultetu, gdje ostaje za popuniti ukupno 500 mjesta - jednako je ostalo na oba fakulteta! Naime, FAZOS je u ljetnom roku uspio popuniti samo 111 od 260 mjesta. Na baš svim njegovim smjerovima, bilo redovnim, izvanrednim ili stručnim, mjesta ima. Tako se, primjerice, na redovnu zootehniku upisuje samo jedan student od 20 planiranih, 45 od 55 mjesta slobodno je na hortikulturi, 42 od 55 na bilinogojstvu, 23 od 30 na ratarstvu...

Puno mjesta na Pravnom
Pravni fakultet u prvom roku upisuje svih 60 studenata popularnog socijalnog rada, a na ovom izvanrednom studiju ostalo je devet mjesta (od 20). No nimalo laskav rezultat ne prati ih na drugim studijskim programima prava i stručnog upravnog studija gdje je ostalo još 239 mjesta.

Ništa bolje nije ni na četiri osječka odjela - za kemiju, biologiju, fiziku i matematiku. Zajedno su sve četiri sastavnice imale kvotu od 220 upisnih mjesta, a uspjele su upisati samo 79 studenata. Odjel za biologiju može upisati još 34 studenta, Odjel za fiziku njih 42, Odjel za kemiju 33, a na Odjelu za matematiku sedam je mjesta na studiju matematike te 25 na matematici i računarstvu.

Na Filozofskom je od 290 slobodno 61 mjesto - najviše na jednopredmetnim studijima hrvatskog jezika i književnosti (21), njemačkog (devet), mađarskog i povijesti (devet), informatologije (šest)... Katolički bogoslovni fakultet upisuje samo šestero studenata pa je prazno ostalo 39 mjesta. Na Prehrambeno-tehnološkom slobodna su 33 mjesta (od 145), a na Strojarskom fakultetu u Brodu 87 od 195 mjesta. Ni umjetnici ne trebaju strahovati, jer ostalo je još 39 mjesta na Akademiji za umjetnost i kulturu - po nekoliko na umjetničkim programima, dok je novi redovni i izvanredni studij Kultura, mediji i menadžment planuo i može ga upisati još 12 stranih državljana.

Jasenka Pejaković
NA EFOS-ovu STUDIJU NEMA MJESTA!
Zanimljivost ovogodišnjih upisa jest što se Ekonomski fakultet u Osijeku kao jedini nezagrebački fakultet svrstao u top osam fakulteta čiji su studij kao prvi izbor birali hrvatski maturanti, a birali su među 857 studija. Dekan Boris Crnković kazao je kako je to znak da je “EFOS među maturantima prepoznat kao fakultet koji im nudi iznimne mogućnosti studiranja te široku mogućnost zaposlenja nakon završetka studija.” I zbilja, ispunili su svih 260 mjesta na redovnom studiju (može se upisati još samo pet stranaca), no ipak, na izvanrednom, za koji dekan tvrdi da im nije prioritet, slobodna su čak 192 od 260 mjesta. Na EFOS-u se studenti na 2. godini odlučuju za smjerove: Ekonomska politika i regionalni razvitak, Financijski menadžment, Marketing, Menadžment, Poduzetništvo ili Poslovna informatika.
Na osječkom Sveučilištu za jesenski rok, čini se, ostaje 1140 mjesta na njegovih 16 od 17 sastavnica.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike