Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Pojačana trgovina i pad cijena dionica
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Ukupni tjedni promet prošlog tjedna iznosio je 60 milijuna kuna, od čega je dionicama protrgovano 48,7 milijuna kuna

Na domaćem tržištu kapitala pojačano se trgovalo dionicama, ali su cijene početkom tjedna toliko pale da se nisu uspjele oporaviti u posljednja dva dana trgovanja. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 60,0 milijuna kuna, od čega se dionicama protrgovalo 48,7 milijuna kuna i obveznicama 11,3 milijuna kuna.Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 9,7 milijuna kuna što je za 2,1 milijuna kuna ili 27,6 posto više prometa po trgovinskom danu nego tjedan ranije. Početak tjedna na Zagrebačkoj burzi protekao je u negativnom raspoloženju ulagača i cijene dionica padale su nekoliko dana zaredom. Indeks Crobex zbog nižih cijena dionica u ponedjeljak se spustio na 1886 bodova (pad za 0,5 posto), uz ostvarenih 5,5 milijuna kuna dnevnog prometa. Utorak je donio daljnji pad dionica i spuštanje indeksa Crobex na 1885 bodova uz pojačani obujam trgovanja, jer su se na burzu uključili fond menadžeri. Dionicama se u utorak protrgovalo 13,5 milijuna kuna od čega u redovnom prometu 11,2 te u blok transakciji povlaštenim dionicama Adris grupe 2,3 milijuna kuna. Srijeda je donijela nastavak lošeg raspoloženja ulagača i daljnje smanjenje cijena dionica, pri čemu je indeks Crobex potonuo na 1880 bodova (pad za 0,2 posto) uz protrgovanih 11,8 milijuna kuna, od čega u redovnom prometu 6,1 i kroz blok transakciju povlaštenim dionicama Adris grupe 5,7 milijuna kuna. U četvrtak se konačno preokrenuo trend lošeg raspoloženja na Zagrebačkoj burzi pod utjecajem zbivanja na američkim burzama gdje su indeks Dow Jones i Standard&Poors 500 dostigli najviše vrijednosti u povijesti.

Daljnji rast
Dobro raspoloženje s američkih i svjetskih burzi potaknulo je u četvrtak rast dionica na Zagrebačkoj burzi i povećalo indeks Crobex za 0,2 posto na 1885 bodova. Vrijednosti indeksa Crobex dohvatila je u petak 1891 bod (rast za 0,4 posto), ali to nije bilo dovoljno da se nadoknade gubici s početka tjedna. U odnosu na početak tjedna indeks Crobex smanjen je za 4 boda ili 0,2 posto. Među dobitnicima izdvojila se dionica Optima Telekom kojoj se cijena u petak povećala na 5,70 kn (tjedni rast za 6,5 posto), te HT (rast za 1,9 posto), Atlantic grupa (rast za 1,7 posto), AD Plastik (rast za 1,6 posto) i Atlantska plovidba (rast za 1,3 posto). Najviše prometa ostvarilo se povlaštenim dionicama Adris grupe kojima su fond menadžeri trgovali kroz blok transakcije u utorak (2,3 milijuna kuna) i srijedu (5,7 milijuna kuna), pri čemu je vlasnika promijenilo ukupno 17.300 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 464,00 kn. Cijena povlaštene dionice Adris grupe spustila se u petak na 463,00 kn ostvarivši tjedni pad za 0,4 posto. Redovnim dionicama Adris grupa ostvarilo se 1,6 milijuna kuna prometa, a cijena se u petak povećala na 520,00 kn (tjedni rast za 1,0 posto). Dionicama Liburnija Riviera Hoteli pojačano se trgovalo u petak kada se ostvarilo 5,3 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 1195 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 4.501,27 kn.
Fer cijena
Paralelno s navedenom transakcijom objavljena je vijest kako je trgovačko društvo Gitone Adriatic d.o.o. iz Zagreba, u stvarnom vlasništvu njemačke obitelji Lurssen koja se bavi proizvodnjom luksuznih megajahti, zaključilo ugovor o kupoprodaji s trgovačkim društvima SN Alfa, SN Beta, SN Gama i SN Pectinatus stekavši većinsko vlasništvo od 53,9 posto u tvrtki Liburnija Rivijera Hoteli, čime je nastala obveza objave ponude za preuzimanje preostalih dionica od manjinskih dioničara.
Dionicama Valamar Riviera Poreč najviše se trgovalo u četvrtak (2,4 milijuna kuna) kada se u blok transakciji ostvarilo 2,0 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 55.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 37,20 kn. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč spustila se u petak na 37,10 kn što je za 1,60 kn ili 4,3 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Arena Hospitality Group pojačano se trgovalo na početku tjedna, a prema kraju obujam trgovanja smanjivao se. Cijena dionice Arena Hospitality Group na kraju tjedna je dohvatila 378,00 kn (pad za 0,5 posto). Pozornost ulagača i dalje privlači dionica Optima Telekom jer se čeka daljnji rasplet oko prodaje tvrtke. Pojačano zanimanje za dionice Optima Telekom smanjilo je interes ulagača za vrijednosnice HT koja je u petak iznosila 160,00 kn što je za 3,00 kn ili 1,9 posto više nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje državnih obveznica povećala se na 115,02 bodova (tjedni rast za 0,13 posto). Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u trgovanju
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike