Mozaik
VIKEND U ZNAKU VELIKE OBLJETNICE U SRCU SLAVONIJE

Retkovci proslavili stoljetnu kazališnu čaroliju svog sela
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Prva zabilježena predstava odigrana je 1919. na inicijativu krznara Antuna Matijevića

S više zanimljivih događanja u Retkovcima je proteklog vikenda proslavljena Stoljetna kazališna čarolija pitomoga sela u srcu Slavonije, 100. obljetnica kazališnog života u Retkovcima. Malo se koji grad, a kamoli selo, može pohvaliti ovako dugom kazališnom tradicijom, pa su Retkovčani s pravom ponosni što se u njihovu selu nije samo plesalo, pjevalo i sviralo nego se unatrag sto godina i glumilo.

Nakon otvorenja novoobnovljenog dijela Doma kulture tu je otvorena izložba fotografija "Iz Mikina šešira" posvećena Nikoli Miki Živkoviću, legendarnom retkovačkom kulturnom animatoru, kazalištarcu, režiseru i glumcu, začetniku (1970-ih) smotre dramskog amaterizma koja je okupljala najbolje dramske amatere istoka Hrvatske te stotoj obljetnici kazališnog života u Retkovcima. Izvrsna izložba predstavila je presjek minuloga stoljeća kazališnih ostvarenja retkovačkih glumaca amatera. Posjetitelji su imali priliku vidjeti fotografije nekadašnjih predstava, koje su odigrane u Retkovcima protekloga stoljeća, ali i onih nakon Domovinskoga rata. Tu su i novinski članci o uspjesima i postignućima kazalištaraca, priznanja, plakati predstava, izložba fotografija, ali i glumica Kazališta sjedeći za nekadašnjim ogledalom što je krasilo slavonske kuće, sve je to autor Dražen Bota objedinio u izložbu nazvanu "Iz Mikina šešira".

Praizvedba i povelja
Potom je publika u kazališnoj dvorani imala prigodu vidjeti mozaik fotografija retkovačkih predstava uprizoren na videoplatnu retkovačke pozornice. Pomno osmišljen i odličan prigodni program svečanoga obilježavanja jubileja započele su glumice retkovačkog kazališta Josipa Jurković i Maja Jakšić čitanjem dopisa Hrvatskoga sabora kulture koji je retkovačkom kazalištu dodijelio Povelju za izuzetna postignuća i doprinos hrvatskoj kulturi, a predsjednik Kazališta, Marko Sabljaković pročitao je pismo pokroviteljice obilježavanja jubileja, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Uslijedila je praizvedba predstave "Biser-Kata" Kazališta Mika Živković kojoj dramatizaciju prema istoimenoj pripovijetci Josipa Kozarca i režiju potpisuje Marko Sabljaković.

- Ponosan sam na ansambl retkovačkoga kazališta, koji je svojom odličnom i uvjerljivom igrom na kazališnim daskama publici prikazao svu svoju raskoš, a nadasve ljubav prema kazališnoj umjetnosti. Rad na predstavi Biser-Kata bio je velik izazov u godini obilježavanja stoljetnoga jubileja, a praizvedbom smo nastojali odati poštovanje i zahvalnost vinkovačkom književniku Josipu Kozarcu, koji je za sobom ostavio iznimna baštinska djela svevremenskoga značenja. Zahvaljujem ansamblu na velikoj upornosti, trudu, golemom entuzijazmu i želji da predstava uspije, što je praizvedba u cijelosti pokazala.

Govorite li hrvatski?
Veliku zahvalu upućujem Petri Blašković, koja potpisuje scenski pokret, a uložila je sve svoje znanje i vještine ne bi li ansambl zajedno s redateljem uspio u naumu i želji kakvu predstavu želi uprizoriti. Zahvala odlazi i scenografu Dejanu Durakoviću, Ruži Miler za šminku i frizure, Zvonku Majdišu za kostime, Mariji Mrvičin za izradu kostima. Svi smo uložili veliku energiju, znanje, iskustvo, talent, a publika je dugim pljeskom glumce i redatelja nagradila za još jednu nadasve uspješnu predstavu na repertoaru retkovačkoga kazališta - kaže Marko Sabljaković, još pod dojmom bogatog vikenda u Retkovcima.

U subotu, drugog dana obilježavanja, glumac i redoviti profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu Joško Ševo odigrao je sjajnu monodramu "Govorite li hrvatski?" i na pitanje odgovara na najbolji mogući način: stihovima i monolozima nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca Držića, Ujevića, Vojnovića, Marulića, Šimića, Šenoe, Matoša... Ovu je monodramu Ševo do sada odigrao 571 put. U Retkovcima je održao i predavanje o kazališnom amaterizmu.

Posljednjeg dana, u nedjelju, prisjetili su se umrlih retkovačkih kazalištaraca, a navečer je još jednom odigrana "Biser-Kata".

Prema podacima autora prve retkovačke monografije i njezina urednika Nikole Mike Živkovića iz 1983. u Retkovcima je prva zabilježena dramska predstava odigrana 1919., kada je Antun Matijević, seoski krznar, okupio mladiće i djevojke te priredio s njima nekoliko dramskih predstava. No, sudeći prema pisanju tadašnjeg Ilustrovanog lista, prva retkovačka predstava održana je možda i ranije. Naime, ovaj list spominje diletantsko društvo retkovačke omladine i prema tome se može zaključiti kako su se predstave u Retkovcima zasigurno igrale i ranije, no o tome za sada nema prikupljenih činjenica i podataka.
Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike