Regija
POVRATAK U VOJNU KRAJINU

14. Konjarske vatre oživile
graničarske običaje
Objavljeno 26. lipnja, 2019.
Manifestacija opravdala dobivenu Zlatnu povelju Suncokreta ruralnog turizma
ŽUPANJA - Županja je protekle nedjelje, zahvaljujući suradnji Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera, Konjogojske udruge "Stari graničar" i Povijesne postrojbe Serežani, 14. put oživjela graničarske običaje iz vremena Vojne krajine. Tradicionalna manifestacija "Kod konjarskih vatri", dobitnica Zlatne povelje "Suncokret ruralnog turizma" u kategoriji ruralno-turističke manifestacije za 2018., i ove je godine potvrdila značenje u očuvanju kulturne baštine, bogate povijesti i načina življenja županjskog kraja.Počela je mimohodom hrvatskih povijesnih postrojbi središtem grada, od Pastoralno-kulturnog središta Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja do dvorane kina Mladost. Građani su s velikim zanimanjem razgledali bogate povijesne odore Gradske straže Bakar 1848, Križevačke djevojačke straže, Turopoljskih banderija, Hajdučke družine Mijata Tomića iz Tomislavgrada, Gradske straže Požega, Povijesne postrojbe Ivanić grada - 10. satnije Ivanić, Sokolske garde Osijek, Povijesne postrojbe ban Gašpar Alapić Zagreb, Keglevićeve straže Kostel i Serežana Županja. Nakon postrojavanja, zapovjednici postrojbi predali su prijavak domaćinu, gradonačelniku Županje Davoru Miličeviću.

Nazočne su pozdravili ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera Janja Juzbašić i predsjednik KU "Stari Graničar" Marko Maroševac. Prigodnim se riječima obratila i Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Zagreb. Poručila je da je oduševljena viđenim te pohvalila odličnu organizaciju i iznimno gostoprimstvo. Manifestacija je, ustvrdila je, opravdala Zlatnu povelju "Suncokret ruralnog turizma" koja joj je dodijeljena u prosincu, u konkurenciji od više od 150 prijava, a odluka članova povjerenstva bila je jednoglasna – nagrada ide u Županju!

Otvarajući Konjarske vatre, gradonačelnik Davor Miličević poručio je da će ova manifestacija postati dio turističke ponude Županje koja ima jako dobru turističku priču. Najavio je da će Konjarske vatre nagodinu biti jubilarne 15., program će biti još sadržajniji i bogatiji i Županja će ih jako dobro obilježiti. Kazao je da će Grad i dalje stajati iza svojih manifestacija i još ih više financijski podupirati.

Za dobro raspoloženje pobrinuli su se Ženska pjevačka skupina "Kreketuše" Kulturnoga centra "Gatalinka" Vinkovci, Viktorija Kulišić Đenka i Željko Lončarić Žec, uz pratnju TS-a "Ravnica".

Manifestacija je završila na originalan način - prikazom podizanja uzbune i paljenja mašala, kako su to činili graničari u vrijeme Vojne krajine. Straža je davala signale za uzbunu čim bi opazila kretanje vojnika na drugoj obali Save, pripremanje čamaca za prelazak, ili neku drugu opasnost.

Ta svjetlosna uzbuna bila je često praćena pucnjavom, čime su graničari označavali opasnost od Turaka. Prvu Konjarsku vatru na ovogodišnjoj manifestaciji zapalila je mr. sc. Dijana Katica.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike