Kultura
MAGELLI I PRISTAŠ

Na Kustoskoj platformi
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Bogat program i ove su godine donijele Kustoske platforme gostovanjem dvaju izvanrednih umjetnika: Gorana Sergeja Pristaša - Nemoguće kompozicije, koji je govorio o statusu umjetničkih praksi i što s njima kada su u sudaru s nemogućim, i Paola Magellija, koji je održao predavanje Anti/performativno – šetnja kroz povijest performativnog i ludila.


John Cage je pišući Freeman Etudes zamislio kompozicije nemoguće za izvedbu ne bi li predložio praktikalizaciju nemogućeg u nemogućim vremenima. Koji je status umjetničke prakse u sudaru s nemogućim i što činiti kad je nemoguće imaginirati promjenu?


Goran Sergej Pristaš je dramaturg, osnivač kolektiva BADco. i profesor dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Projektima i suradnjama Pristaš je sudjelovao na Venecijanskom biennalu 2011. i 2016., Documenti 12 i brojnim festivalima, izložbama i konferencijama.


Od nastanka kazališta preko Levi Strossa te pojava kazališta u Europi i izvaneuropskim prostorima. Kad gledamo povijest i genezu kazališta, pitamo se što je to performativno i što u trenutku nastajanja performativa nosi povijest i ludilo.


Paolo Magelli rođen je u Pratu u Toscani, gdje je bio asistent Giorgia Strehlera, te je zajedno s Robertom Benignijem, Pamelom Villoresi, Saveriom Marconijem, Francescom Nutijem i Marcellom Bartolijem osnovao Teatro studio del Teatro Metastasio. Studirao je režiju i slavistiku. Godine 1985. nastanjuje se u Zagrebu, nakon čega slijede brojne zapažne predstave. Osim u Hrvatskoj, Paolo Magelli režira u Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Venezueli, Meksiku, Švicarskoj, Kolumbiji, Belgiji, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Izraelu...
Kustoska platforma jedan je od prvih programa edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a pokrenule su ga Ivana Meštrov i Mihaela Rihter kroz udrugu Slobodne veze te je od prošle godine program proširen u područje izvedbenog - studijima iz performativnih formi te razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti. Program je namijenjen izvedbenim, vizualnim umjetnicima te mladim kustosima, a ovogodišnje izdanje KP: Performativne studije slučaja bit će posvećeno sintagmi historijskog ludila i održava se u Centru KNAP. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike