Kultura
7. FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI U RUJNU U ZAGREBU

Festival otvara Fernando Aramburu
Objavljeno 19. lipnja, 2019.
Ovogodišnji Festival svjetske književnosti, sedmi zaredom, kao i uvijek u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti, koja spaja s domaćim piscima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ.

Ove godine najveća je novost što će se zagrebački programi najvećim dijelom održavati u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda.

U fokusu je književnost španjolskog jezika, a u sklopu toga programa gostovat će niz autora. Festival će otvoriti jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora Fernando Aramburu, a bit će razgovara o njegovu romanu Patria, o Baskiji, koji je osvojio niz važnih španjolskih i europskih književnih nagrada, koji je preveden ili se prevodi na više od 30 jezika, a samo u Španjolskoj prodan je u više od milijun primjeraka. Od autora španjolskoga govornog područja gostuje i jedan od najvažnijih svjetskih gestaltera, miljenik hrvatske publike, Argentinac Jorge Bucay, jedna od najvećih mladih zvijezda svjetske književne scene Samanta Schweblin, hrvatskim čitateljima poznata Laura Restrepo i nova pjesnička zvijezda Elena Medel, a u suradnji s Hrvatskim centrom PEN-a stiže i direktor međunarodnog PEN centra, katalonski pjesnik i aktivist Carles Torner i pjesnik George Angel Maria Quintero.

U suradnji s Hrvatskim centrom PEN-a obilježit će 20 godina jedne od najvažnijih platformi za promociju poezije Lyrikline, a o tom će govoriti Thomas Wohlfahrt, Christiane Lange, Jan Wagner, Zvonko Maković i Tomica Bajsić. Ove godine dvije pjesničke večeri održat će se u prelijepom prostoru Atelijera Meštrović, u Mletačkoj ulici. N.Vek.
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike