Sport
KVALIFIKACIJE ZA EP 2020.

Mlada Hrvatska lako s
belgijskim sedmim igračem
Objavljeno 16. lipnja, 2019.
Naši su rukometaši okončali kvalifikacije na prvom mjestu skupine 2 s 11 bodova iz šest susreta

Bez čak desetorice standardnih reprezentativaca hrvatski rukometaši pobjedom nad Belgijom okončali su kvalifikacije za EURO 2020 godine. Hrvatska je ranije osigurala prvo mjesto u skupini 2 bez poraza, a na EURO će Švicarska, ali i Srbija kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi. Predstoji sada ovo ljeto iščekivanje ždrijeba za eurosmotru koja će se u siječnju održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.



Nova lica

Kvalitativno apsolutno podređena Belgija čak i protiv pomlađene hrvatske reprezentacije, od početka je krenulo rizikom u napadu igrom sedam na šest. Lako su sve pogreške naši rukometaši kažnjavali, pa su vratar Filip Ivić te Gadža i Mandić sa svoje polovine pogađali mrežu. Prvi dio prvog poluvremena okončan je s našom prednosti od 8:3. U obrani smo vidjeli zanimljiv dvojac u sredini Mamić-Jaganjac koji se izmjenjivao u napadu gdje je na crti započeo Marin Šipić, ali se ozlijedio, pa je ušao Tin Kontrec. Izmjene su vjerojatno utjecale i na gubljenje ritma, pa je Belgija u narednih pet minuta serijom od 4-0 stigla na minimalni zaostatak, a zahvaljujući koracima njihova igrača u napadu propustili su prigodu za izjednačenje. Ipak, Ivan Sršen je prvo iz sedmerca, a potom i iz igre prekinuo hrvatske minute bez pogotka. Završnica prvog poluvremena bila je vrlo slična početku susreta. Belgijski izbornik ponovno je povukao potez igranja sa "sedmim igračem". Ovaj put tehničke pogreške kažnjavao je David Mandić, koji je nešto više od minute do odlaska na odmor postigao svoj treći pogodak na prazna vrata za hrvatsko vodstvo 15:9. S tim se rezultatom i otišlo na odmor. Treba reći kako je prve sekunde tijekom posljednjeg hrvatskog napada u prvom poluvremenu odradio i osječki lijevi vanjski član Dinama iz Bukurešta Ante Kuduz. Upravo je on pokušao završiti napad, ali je bio prekršajem zaustavljen. Potom je Kuduz pucao i iz slobodnog udarca, ali je vratar Lettens, koji je u prvom poluvremenu obranio sedmerce Mandiću i Sršenu, zaustavio i taj preambiciozni pokušaj.

Čeka se ždrijeb


U nastavku je Lino Červar još više ispremiješao momčad, na vrata je stao i Matej Ašanin, a na desnoj strani istovremeno su zaigrali Ivan Vida i Josip Božić-Pavletić, koji je u 42. minuti zabio s vanjske pozicije. Nekoliko puta u nastavku Hrvatska je imala vodstvo od sedam razlike. U samoj završnici, minutu i pol prije kraja Mandić je iz kontre prvi put domaćinu donio osam pogodaka prednosti, a u samoj završnici Osječanin Kuduz postigao je svoj prvijenac u dresu seniorske reprezentacije Hrvatske.


Krešimir Lacković
Skupina 2
 
Rezultati 6. kola: Hrvatska - Belgija 28:19, Srbija - Švicarska 32:31

TABLICA

1. Hrvatska 6 5 1 0 174:148 11

2. Švicarska 6 3 0 3 180:167 6

3. Srbija 6 2  2 2 168:165 6

4. Belgija 6 0 1 5 144:186 1
HRVATSKA            28  (15)
BELGIJA                  19 (9)

POREČ - Dvorana Žatika. Gledatelja: 3.500. Suci: Robert Harabagiu i Silviu Stanescu (Rumunjska)

HRVATSKA: Ašanin (1+0), F. Ivić 1 (11+0), Božić-Pavletić 4, Gadža 2, Hrstić 1, Jaganjac 2, Kontrec 2, Kuduz 1, Mamić, Mandić 5, Mrakovčić 5, Ravnić, Šipić, Sršen 4(1), Vida i Vranković.

BELGIJA: Lettens (8+3), Bolaers 3, Colman 2, Danse 1, De Beule, Devisch, Glesner, B. Kedziora 4, D. Kedziora 3, Meulders, Ooms 2, Plessers, Qerimi 1, Robyns 1, Spooren i Vancosen 2.

SEDMERCI: Hrvatska 4(1), Belgija; ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Mandić 2, Kontrec 2, Ravnić 2), Belgija 10 minuta (Devisch 2, Ooms 2+2, Colman 2, Vancosen 2).
Najčitanije iz rubrike