TvObzor
ROKY ERICKSON AND THE ALIENS: I THINK OF DEMONS (EDSEL RECORDS)

Vječni sjaj psihodeličnog uma
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Dvoglavi psi, zombiji, vampiri i druga čudovišta, nikad nisu bila toliko smiješna i tragična kao u mašti Rokyja Ericksona...

Legenda s trunkom istine kaže da je Robert Plant, u vrijeme kad su Led Zeppelin snimali svoj drugi LP, stalno u pauzama slušao “You‘re Gonna Miss Me”, hit 13th Floor Elevatorsa iz 1966. godine, tražeći način kako da otpjeva cepelinovsku himnu “Whole Lotta Love”. Plant je naime bio impresioniran pjevačem Elevatorsa Rokyjem Ericksonom pa je i kasnije tijekom karijere Zeppelina svako malo podsjećao na tog kultnog Teksašana, pionira psihodeličnog rocka 60-ih.

Nije naravno Plant bio jedini poklonik Ericksona, o njemu i Elevatorsima poštovanje su iskazivali i mnogi drugi glazbenici (Syd Barrett, Scott Walker, Mark Lanegan...) i glazbeni kritičari (Paul Drummond, Nick Kent, Paul Morley...) pa se njegov kultni status odražao sve do današnjih dana. Nedavna smrt Rogera Kynarda "Rokyja" Ericksona iznova je pobudila interes za tog osebujnog autora s kojim se sudbina okrutno poigrala kad je zbog jednog jointa uhićen u Austinu i hospitaliziran u tamošnjoj klinici za odvikavanje. Roky je naime mogao birati - ili da plati kaznu od par stotina dolara i provede dan u zatvoru ili da se iste večeri dragovoljno prijavi za liječnje. Roky je odabrao drugu opciju i kobno pogriješio! Izložen u bolnici tretmanu elektrošokovima Erickson je skoro umro, no nekako je uspio preživjeti i vratiti se glazbi. U međuvremenu Elevatorsi se prestali s radom, pa je Roky oformio The Aliens snimivši nekoliko odličnih izdanja od kojih je “I Think Of Demons” jedno od najboljih. Na tom konceptualnom LP-ju, već dobrano načetog zdravlja, Roky je pokazao zadivljujuću moć regeneracije pa je vlastite psihodelične temelje lucidno nadogradio posvetom američkoj trash-kulturi, B-horor filmovima, stripovima i SF-ju, metaforički se referirajući na osobno stanje uma, ali i na društvo koje ga je nemilosrdno željelo ukalupiti u malograđanske okvire.

Darko Jerković
U slučaju ovog albuma, radi se zapravo o reizdanju LP-ja Roky Erickson And The Aliens (CBS) iz 1980., naknadno dopunjenog s dvije pjesme objavljene na The Evil One (415 Records). U ne uvijek pouzdanoj diskografiji Rokyja Ericksona, njegova suradnja sa Stu Cookom iz Creedence Clearwater Revival i nizom vrsnih pratećih glazbenika urodila je konceptualnim remek-djelom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike