Magazin
TJEDNI OSVRT

Živi zid demonstrirao svu licemjernost svoje politike
Objavljeno 8. lipnja, 2019.

Totalni rat u Živom zidu za jedan zastupnički mandat u Europskom parlamentu zaprijetio je i raspadom te navodno antisistemske stranke. Razlog raskola, svađa, optužbi, video poruka, gotovo i tučnjave, naravno, nimalo nije nekakve konstruktivne prirode. Kao što obično biva, a što je bilo i očekivano kada je i o Živom zidu riječ, do raspada je došlo zbog novca, dobre plaće u Bruxellesu.

Plaća od 8000 eura i dnevnice od 350 eura, plus ostale beneficije i privilegiji pokazali su se jačima od demokratskog i poštenjačkog busanja o prsa, a kada se u sve još umiješala i žena šefa Živog zida Ivana Vilibora Sinčića, vrhunska politička sapunica je tu. Naime, nezadovoljnici tvrde da je do svega došlo jer je Sinčić sve prepustio svojoj ženi i da je Živi zid postao privatno vlasništvo potpredsjednice stranke i saborske zastupnice s mandatom u mirovanju, fatalne Vladimire Palfi. Uglavnom, Sinčić, iako je tvrdio da neće, ide u Bruxelles, a Palfi ipak najavljuje dolazak u Sabor. Time dosadašnji zastupnik Branimir Bunjac ostaje bez zastupničkog mandata, ali i europske fotelje, iako je nakon Sinčića osvojio najviše preferencijalnih glasova. Dovoljan je to okidač za buru negodovanja. Uz suspendiranog Bunjca stao je i saborski zastupnik Ivan Pernar koji se odlučio za izlazak iz stranke te osnivanje nove. Bunjac je također prelomio i jučer objavio: "Izlazim iz Živog zida!.. Jer, kada sam vidio da stranku preuzima hrvatska verzija Elene Čaušesku nisam imao izbora". Prije toga su obojica pozvali članove da zaustave Palfi “u osveti protiv Bunjca” jer ga navodno želi uništiti ljudski i politički. Sinčić se pak obratio javnosti i prozvao Pernara i Bunjca zbog borbe za “novac, moć, koristoljublje i častohleplje”, ujedno najavivši unutarstranačke izbore na kojima bi se trebalo odlučiti u kojem smjeru stranka treba dalje ići.

Inače, kada se sagleda sve što se posljednjih dana događalo sa Živim zidom, to i nije neka novost na hrvatskoj političkoj pozornici, sličnih je sukoba bilo u većini stranaka. Ali, u oči bode baš to što je Živi zid od svoga osnutka upravo i rastao na populističkim pričama o vlastitoj ispravnosti nasuprot umreženosti i korumpiranosti političkih elita. No lideri te stranke ipak pokazuju da su im osobne ambicije itekako važne i da su zbog fotelja ipak spremni žrtvovati sve. Očigledno potrošili su se, pa počeli i ideološki lutati. Podsjetimo, u početku su tvrdili da će izvući Hrvatsku iz ralja ekonomskog ropstva u Bruxellesu, da će državu izvući iz EU-a i NATO-a, bila su im puna usta demokracije itd., a onda se sve srušilo u jednom danu, eto nekim čudom zbog briselske plaće koja im, iako je iz EU-a, nimalo ne smeta.

Time je Živi zid pokazao kakav je zaista i koliko poštuje volju birača. Kad je u pitanju novac, svi pokažu pravo lice, pa tako i licemjerni živozidaši.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike